Conveniently arrange everything you need for cooking. Remove the frying pan, slotted spoon and cutlery. Wash the potatoes, peel them and cut into long pieces 0.5 cm thick. Place the peeled potatoes in cold water for a while. This will release excess starch and prevent the potatoes from crumbling during cooking. Transfer to a paper napkin and cover with another one on top, dry. The potatoes must be completely dry, otherwise they will not turn out crispy.
Удобно расположите все необходимое для приготовления. Достаньте сковороду, шумовку и столовые приборы. Картофель помойте, очистите от кожуры и нарежьте длинными брусочками толщиной 0,5 см. Очищенный картофель положите на некоторое время в холодную воду. Так из него выйдет лишний крахмал, и в процессе приготовления картофель не будет крошиться. Переложите на бумажную салфетку и накройте сверху еще одной, обсушите. Картофель должен быть полностью обсушен, иначе хрустящим не получится.
Heat oil for frying. Place a deep, thick-bottomed frying pan over medium heat. Pour in vegetable oil and wait until it boils. The oil should crackle a little and small bubbles should appear on the surface. It is warmed up and ready for further cooking.
Разогрейте масло для обжаривания. Поставьте на средний огонь глубокую сковороду с толстым дном. Налейте растительное масло и дождитесь закипания. Масло должно немного трещать, а на поверхности должны появиться мелкие пузырьки. Оно нагрелось и готово к дальнейшему приготовлению.
Fry the French fries. After the oil boils, place a small portion of potatoes into the pan. The oil should completely cover the potatoes. Fry for 5 minutes until golden brown. During this time, it will brown, become crispy on top and soft inside. Remove the finished potato wedges from the frying pan with a slotted spoon, wait for the oil to drain, and transfer to a bowl. Fry the next portions in this manner. Lightly salt the finished French fries.
Обжарьте картофель фри. После закипания масла опустите в сковороду небольшую порцию картофеля. Масло должно полностью покрывать картофель. Обжаривайте 5 минут до золотистого цвета. За это время он подрумянится, станет хрустящим сверху и мягким внутри. Готовые брусочки картофеля достаньте из сковороды шумовкой, подождите, пока стечет масло, переложите в миску. Таким образом обжаривайте следующие порции. Готовый картофель фри слегка посолите.
Serve hot with any sauce of your choice.
Подавайте в горячем виде с любым соусом на ваш вкус.