Pre-soak the almonds in water overnight. Drain the water, rinse the nuts and fill with clean water. Grind the almonds along with the liquid in a blender.
Миндаль предварительно замочите в воде на ночь. Слейте воду, промойте орехи и залейте чистой водой. Измельчите миндаль вместе с жидкостью блендером .
Prepare almond milk. Strain the chopped almonds through a sieve and cotton cloth, squeeze well. Then pour the almond milk into a saucepan of suitable volume, add sugar and, stirring, bring to a boil over medium heat, making sure that the liquid at the bottom does not burn. Add agar-agar and, stirring, bring until the agar-agar is completely dissolved (it completely dissolves at a temperature of 95-100°C).
Приготовьте миндальное молоко. Измельченный миндаль процедите через сито и хлопковую ткань, хорошо отожмите. Затем миндальное молоко перелейте в подходящую по объему кастрюлю, добавьте сахар и, помешивая, доведите до закипания на среднем огне, следите, чтобы жидкость на дне не пригорала. Добавьте агар-агар и, помешивая, доведите до полного растворения агар-агара (он полностью растворяется при температуре 95-100°С).
Form almond tofu. Pour the resulting liquid into a rectangular shape. Leave the mixture at room temperature to cool, and then put it in the refrigerator to cool, about 60 minutes.
Сформируйте миндальное тофу. Разлейте получившуюся жидкость в прямоугольную форму. Оставьте массу при комнатной температуре для остывания, а затем уберите в холодильник для охлаждения, приблизительно на 60 минут.
Serve almond tofu cold, cut into small pieces. Pour Jerusalem artichoke syrup on top. You can add pieces of canned pineapple to dessert.
Миндальный тофу подавайте холодным, разрезав на небольшие кусочки. Сверху полейте сиропом топинамбура. К десерту можно добавить кусочки консервированных ананасов.