Hard-boil and peel the eggs in advance. Thaw the tuna on the bottom shelf of the refrigerator or, if using fresh, rinse under running water and peel if necessary. Wash vegetables and herbs. Cut cherry tomatoes and olives in half. Peel the garlic and chop finely. Arugula can be chopped into large pieces. Before cooking, remove the eggs from the refrigerator to allow them to come to room temperature.
Яйца заранее отварите вкрутую и почистите. Тунец разморозьте на нижней полке холодильника или, если используете свежий, промойте под проточной водой и по необходимости очистите. Овощи и зелень помойте. Помидоры черри и маслины разрежьте напополам. Чеснок очистите и мелко порубите. Рукколу можно нашинковать крупными кусками. Перед приготовлением вытащите яйца из холодильника, чтобы они нагрелись до комнатной температуры.
Cut the boiled eggs into thin slices into 6-8 pieces.
Отваренные яйца нарежьте тонкими дольками на 6-8 частей.
Prepare the tuna. If using canned, remove from the jar and divide into small pieces. If you're using fillet, cook steak. Heat the oil in a frying pan and fry the tuna so that the middle remains slightly raw and pink. It is convenient to monitor this from the side: the pink middle should be a quarter of the entire thickness of the fillet. This step will take approximately 5-7 minutes. Cut the finished tuna into thin slices approximately 1-1.5 centimeters thick.
Приготовьте тунца. Если используете консервированный – достаньте из банки и разделите на небольшие кусочки. Если готовите из филе, приготовьте стейк. На сковороде разогрейте масло и обжарьте тунца так, чтобы серединка оставалась чуть сырой, розового цвета. Удобно следить за этим сбоку: розовая середина должна составлять четверть от всей толщины филе. Для этого шага потребуется примерно 5-7 минут. Готовый тунец нарежьте тонкими пластинами толщиной примерно 1-1,5 сантиметра.
Prepare salad dressing. To make a good dressing, mix the ingredients in a jar with a lid. This will allow the butter and other ingredients to be mixed until smooth. Place a teaspoon of mustard in a jar, pour in olive oil, vinegar and a tablespoon of lemon juice. Salt and pepper to taste. Then close the lid tightly and shake for 2-3 minutes.
Приготовьте заправку для салата. Чтобы сделать хорошую заправку, смешивать ингредиенты нужно в баночке с крышкой. Это позволит смешать масло и другие ингредиенты до однородности. В банку положите чайную ложку горчицы, влейте оливковое масло, уксус и столовую ложку лимонного сока. Посолите и поперчите по вкусу. Затем плотно закройте крышкой и взбалтывайте 2-3 минуты.
Start “assembling” the salad. Rub the prepared wide plate with garlic, lay out the arugula leaves and pour over half of the prepared sauce. After that, place cherry tomatoes and tuna on top of the greens. Add the chopped eggs and olives, pour in the remaining sauce.
Приступите к «сборке» салата. Подготовленную широкую тарелку натрите чесноком, выложите листья рукколы и полейте половиной приготовленного соуса. После этого поверх зелени положите черри и тунец. Добавьте нарезанные дольки яйца и маслины, влейте оставшийся соус.
The tuna niçoise dressing can also be served on its own with a squeeze of lemon. You can squeeze it into sauce or salad yourself by adjusting the amount of sauce in the dish.
Заправку для нисуаза с тунцом также можно подавать отдельно с долькой лимона. Его можно самостоятельно выдавливать в соус или салат, регулируя количество соуса в блюде.