Wash jars and lids with baking soda. Place the jars in a cold oven and heat it to 120 degrees. Sterilize after heating for 15 minutes. Take out the containers and place them upside down on a towel. Place the lids in a saucepan with water. Put it on fire. Sterilize in boiling water for 15 minutes. Place on a towel. Pick the berries from the bunches. Place in a colander. Rinse with running cold water. Prepare cheesecloth for straining. Fold it in several layers.
Вымойте с содой банки и крышки. Поставьте банки в холодную духовку и нагрейте ее до 120 градусов. Стерилизуйте после нагревания 15 минут. Достаньте емкости и поставьте их на полотенце вверх дном. Крышки положите в кастрюлю с водой. Поставьте на огонь. Стерилизуйте в кипящей воде 15 минут. Выложите на полотенце. Оборвите ягоды с гроздьев. Выложите в дуршлаг. Промойте проточной холодной водой. Подготовьте марлю для процеживания. Сложите ее в несколько слоев.
Prepare the jelly. Place the grapes in a deep saucepan and place over low heat. Heat the grapes for 10-15 minutes until they release their juice and become soft. Remove from heat. Stretch the cheesecloth over the bowl. Place the grapes in cheesecloth in portions, squeezing out the juice. Throw away the cake. Pour the juice into a saucepan and put on fire. Bring to a boil. Add sugar and stir until completely dissolved. Do not bring to a boil. Turn off the heat.
Приготовьте желе. Выложите виноград в глубокую кастрюлю и поставьте на медленный огонь. Нагревайте виноград 10-15 минут, пока он не пустит сок и не станет мягким. Снимите с огня. Натяните марлю над миской. Выкладывайте виноград в марлю порционно, отожимая сок. Жмых выбросьте. Сок перелейте в кастрюлю и поставьте на огонь. Доведите до кипения. Введите сахар и помешивайте до полного растворения. Не доводите до кипения. Выключите огонь.
Pour the mixture into sterilized jars. Screw or roll up the lids tightly. Place a towel on the bottom of a large saucepan. Place the jars in the pan. Pour water so that it reaches the “shoulders” of the container. Place on the fire and bring to a boil. Boil for 10 minutes. Take out the jars and turn them upside down. Wrap in a warm blanket and leave to cool. After cooling, remove to a cool place.
Разлейте смесь по стерилизованным банкам. Плотно закрутите или закатайте крышки. На дно большой кастрюли постелите полотенце. Поставьте в кастрюлю банки. Налейте воду так, чтобы она доходила до "плечиков" емкости. Поставьте на огонь и доведите до кипения. Кипятите 10 минут. Достаньте банки, переверните вверх дном. Укутайте теплым одеялом и оставьте остывать. После остывания уберите в холодное место.
For an impressive serving, you can put the jelly in transparent bowls or bowls. Decorate them with colored paper umbrellas. Sprinkle with coconut flakes.
Для эффектной подачи можно выложить желе в прозрачные креманки или пиалы. Украсьте их бумажными цветными зонтиками. Посыпьте кокосовой стружкой.