To bake pistachio baklava, it is better to take a heat-resistant form measuring 35x45 cm with a sides height of 5 cm. Place all the ingredients in a visible place. Prepare a blender, a sharp knife, and a saucepan.
Для выпечки фисташковой пахлавы лучше взять жаропрочную форму размером 35х45 см с высотой бортиков 5 см. Выложите все ингредиенты на видное место. Подготовьте блендер, острый нож, сотейник.
Prepare the filling. Dry the pistachios in the oven and grind them in a blender. Add powdered sugar and mix well.
Подготовьте начинку. Подсушите фисташки в духовке и измельчите их в блендере. Добавьте сахарную пудру и хорошо перемешайте.
Prepare the baklava for baking. Melt the butter over low heat, skim off any foam that forms, and let cool. Grease the mold with butter. Place a sheet of dough on it, brush it with melted butter, then sprinkle with pistachio crumbs. Place a second sheet of dough on top, brush it with butter and sprinkle with chopped pistachios. Repeat until all sheets of dough are used.
Подготовьте пахлаву к выпечке. Сливочное масло растопите на медленном огне, снимите образовавшуюся пенку, дайте остыть. Смажьте форму сливочным маслом. Выложите на нее лист теста, смажьте его растопленным сливочным маслом, затем посыпьте фисташковой крошкой. Положите сверху второй лист теста, смажьте его сливочным маслом и посыпьте измельченными фисташками. Повторяйте до тех пор, пока не закончатся все листы теста.
Bake baklava. Carefully cut the baklava into diamonds or squares with a sharp knife, but not to the very bottom layer, but about 5-7 layers down. Preheat the oven, bake pistachio baklava at 180℃ for 35 minutes.
Испеките пахлаву. Аккуратно разрежьте пахлаву на ромбы или квадраты острым ножом, но не до самого нижнего слоя, а примерно на 5-7 слоев вниз. Разогрейте духовку, выпекайте фисташковую пахлаву при температуре 180℃ 35 минут.
While the baklava is baking, prepare the syrup. Pour water into a saucepan, add honey. Stirring constantly, bring to a boil, remove from heat. Cool the syrup.
Пока печется пахлава, приготовьте сироп. Налейте воду в сотейник, добавьте мед. Постоянно помешивая, доведите до кипения, снимите с огня. Охладите сироп.
Finish cooking the baklava. Remove the finished baklava from the oven and immediately pour in the cooled syrup. Cover the pan with foil and leave at room temperature overnight.
Завершите приготовление пахлавы. Готовую пахлаву выньте из духовки и сразу залейте охлажденным сиропом. Накройте форму фольгой и оставьте при комнатной температуре на ночь.
Before serving, cut the baklava all the way to the bottom of the pan. Serve pistachio baklava with a scoop of creamy ice cream.
Перед подачей разрежьте пахлаву до конца, до дна формы. Подавайте фисташковую пахлаву с шариком сливочного мороженого.