Rinse the eggs and dry with a paper towel. Separate the whites from the yolks. Peel the nuts from their shells. Melt the butter in the microwave. Prepare a mixer, blender, baking sheet, parchment, cling film. Preheat the oven to 180 degrees.
Промойте яйца и просушите бумажным полотенцем. Отделите белки от желтков. Очистите орехи от скорлупы. Сливочное масло растопите в микроволновой печи. Приготовьте миксер, блендер, противень, пергамент, пищевую пленку. Разогрейте духовку до 180 градусов.
Prepare the dough. Beat 2 yolks and 50 g of sugar in a deep bowl until light foam. Add soda and sour cream, mix with a mixer at medium speed. Melt the butter in the microwave. Add to the yolk mixture. Sift the flour through a sieve and knead the dough. Wrap the dough in cling film and place in the refrigerator for 1 hour.
Приготовьте тесто. Взбейте в глубокой посуде 2 желтка и 50 г сахара до светлой пены. Добавьте соду и сметану, перемешайте миксером на средней скорости. Растопите в микроволновке сливочное масло. Добавьте в желтковую массу. Просейте муку через сито, замесите тесто. Заверните тесто в пищевую пленку, положите в холодильник на 1 час.
Place the nuts in a blender and chop into large pieces. Pour the nuts into a deep bowl, add 200 g of sugar and 3 egg whites, mix.
Насыпьте орехи в блендер и измельчите на крупные кусочки. Высыпьте орехи в глубокую миску, добавьте 200 г сахара и 3 белков, перемешайте.
Prepare the baklava. Take out the dough and divide it into three parts. Line a baking sheet with parchment. Roll out the first layer of dough, place it on a baking sheet, and add half of the nut filling. Roll out the second layer of dough and cover the filling with it. Place the remaining protein-nut filling on the second layer of dough. Roll out the third layer of dough and cover with a layer of filling, carefully folding the edges. Beat 1 yolk with a fork and apply to the baking surface with a brush. Push the diamonds diagonally with a knife. Bake in an oven preheated to 180 degrees for 20 minutes. Remove the baklava, pour liquid honey on top and bake for 10 minutes. Cut the finished dessert into pieces.
Приготовьте пахлаву. Достаньте тесто, разделите его на три части. Застелите противень пергаментом. Раскатайте первый слой теста, переложите его на противень, выложите половину ореховой начинки. Раскатайте второй слой теста, накройте ним начинку. Выложите на второй слой теста оставшуюся белково-ореховую начинку. Раскатайте третий слой теста и накройте слой начинки, края аккуратно подогните. Взбейте 1 желтка вилкой и кисточкой нанесите на поверхность выпечки. Продавите ножом ромбы по диагонали. Выпекайте в разогретой до 180 градусов духовке в течение 20 минут. Достаньте пахлаву, полейте сверху жидким медом и запеките 10 минут. Готовый десерт разрежьте на кусочки.
Serve the sweet dessert with coffee.
Сладкий десерт подавайте к столу с кофе.