Wash the greens and chop finely. Rinse the rice. Peel, wash and grind the onion in a blender or meat grinder. Combine minced meat with onions. Remove the pan and cutlery.
Зелень промойте и мелко нарежьте. Рис промойте. Лук почистите, помойте и прокрутите в блендере или мясорубке. Соедините мясной фарш с луком. Достаньте кастрюлю и столовые приборы.
Prepare the cabbage. Wash the cabbage and place in a large saucepan. Fill it with water, close the lid, put on the fire and cook after boiling for 10-15 minutes until half cooked. Remove the cabbage from the pan and separate the leaves. Let them cool.
Подготовьте капусту. Капусту промойте и положите в большую кастрюлю. Наполните ее водой, закройте крышкой, поставьте на огонь и варите после закипания минут 10-15 до полуготовности. Капусту достаньте из кастрюли и отделите листья. Дайте им остыть.
Prepare the minced meat while the cabbage is cooking. In a deep bowl, thoroughly mix the minced pork and beef, fresh herbs, rice, salt and seasonings.
Подготовьте фарш, пока варится капуста. В глубокой миске тщательно перемешайте свино-говяжий фарш, свежую зелень, рис, соль и приправы.
Wrap the minced meat in cabbage leaves. Using a knife, remove the hard veins from the cabbage and shape the cabbage leaves as uniformly as possible so that the dolma can be rolled easily. Place a tablespoon of filling on the cabbage leaf closer to the edge of the leaf, fold it in at the sides and roll it into a roll. Do this with all the leaves.
Заверните фарш в капустные листья. С помощью ножа удалите твердые жилки капусты и придайте капустным листьям по возможности одинаковую форму, чтобы легко свернуть долму. На капустный лист положите столовую ложку начинки ближе к краю листа, подогните с боков и сверните в рулет. Проделайте это со всеми листьями.
Cook dolma. Place dolma in a saucepan in layers, pressing it tightly together, and pour in water. Pour tomato sauce over dolma. Press the dolma down with a plate so that the rice cooks evenly in it. Cover the pan with a lid and place over medium heat. After boiling, reduce heat and simmer for 30-40 minutes. Remove the finished dish from the heat and let it brew for about 10-15 minutes.
Сварите долму. В кастрюлю слоями выложите долму, плотно прижав ее друг к другу, и налейте воду. Залейте долму томатным соусом. Придавите долму тарелкой, чтобы рис в ней проварился равномерно. Кастрюлю закройте крышкой и поставьте на средний огонь. После закипания уменьшите огонь и варите 30-40 минут. Готовое блюдо снимите с огня и дайте настояться около 10-15 минут.
Serve with sour cream and garlic sauce.
Подавайте со сметанно-чесночным соусом.