Wash the grape leaves well, place in a colander and let the water drain, then cut off the petioles. Peel the onion and wash. Take out the meat grinder and pass the meat and onions through it. Wash the greens and chop finely. Rinse the rice. Remove the pan and cutlery. It is better to take grape leaves young, the size of a palm. Leaves of light grape varieties are used for dolma. It is better not to use old and very large grape leaves.
Виноградные листья хорошо промойте, откиньте на дуршлаг и дайте стечь воде, затем срежьте черешки. Лук очистите от кожуры и помойте. Достаньте мясорубку, пропустите через нее мясо и лук. Зелень промойте и мелко нарубите. Рис промойте. Достаньте кастрюлю и столовые приборы. Виноградные листья лучше брать молодые, величиной с ладонь. Для долмы используют листья светлых сортов винограда. Старые и очень крупные виноградные листья лучше не использовать.
Prepare the minced meat. Place minced meat, rice, chopped herbs, dried mint, salt and pepper in a bowl. Mix thoroughly with your hands.
Подготовьте фарш. В миску выложите фарш, рис, рубленную зелень, сушеную мяту, соль, перец. Тщательно перемешайте руками.
Wrap the minced meat in grape leaves. Place the grape leaves on the table with the smooth side down and the veins facing up.
Заверните фарш в виноградные листья. Виноградные листья разложите на столе гладкой стороной вниз, а прожилками вверх.
Cook dolma. Place 1 or 2 layers of grape leaves on the bottom of the pan. Place dolma on top in layers close to each other, add dry basil. To prevent the dolma from falling apart during cooking, press it down on top with a plate. Pour water into a saucepan and place over medium heat until it boils. When the water boils, reduce the heat and simmer for about an hour. Remove the finished dolma from the heat and let it brew for 10-15 minutes.
Сварите долму. На дно кастрюли выложите 1 или 2 слоя виноградных листьев. Сверху слоями плотно друг к другу выложите долму, добавьте сухой базилик. Чтобы во время варки долма не развалилась, придавите ее сверху тарелкой. Налейте в кастрюлю воду и поставьте на средний огонь до закипания. Когда вода закипит, уменьшите огонь и варите около часа. Готовую долму снимите с огня и дайте настояться 10-15 минут.
Serve with sour cream and garlic sauce
Подавайте со сметанно-чесночным соусом