Prepare food and container for celery dressing. Wash the jar with soapy water. Separate a bunch of celery into stalks. Rinse each of them in water. It is better not to put the middle stalks-seeds into the preparation, which can give a bitter taste to the dish.
Подготовьте продукты и емкость для заправки из сельдерея. Промойте банку мыльной водой. Разберите пучок сельдерея на стебли. Промойте каждый из них в воде. Лучше не класть в заготовку срединные стебли-семеножки, которые могут придать горьковатый вкус блюду.
Steam the celery. Place the celery stalks in the jar as tightly as possible to the top. Boil water, pour boiling water into the jar, cover with a tin lid and leave for 5 minutes to steam.
Пропарьте сельдерей. Сложите в банку стебли сельдерея до верха как можно плотнее. Вскипятите воду, влейте в банку кипяток, прикройте жестяной крышкой и оставьте на 5 минут для пропаривания.
Prepare the marinade. Pour salt into the pan. Drain the liquid from the jar into it. Place the pan on the stove and bring the brine to a boil. Turn off the heat. Pour vinegar into the brine and stir. Pour the hot marinade into the jar of steamed celery to the top. Seal tightly immediately. Check the seal of the container by turning the jar upside down over the sink. Let the jar cool. Then put it in a cool place - in a cellar, basement, pantry.
Приготовьте маринад. В кастрюлю всыпьте соль. Слейте в нее жидкость из банки. Поставьте кастрюлю на плиту и доведите рассол до кипения. Выключите огонь. Влейте в рассол уксус и перемешайте. Влейте горячий маринад в банку с пропаренным сельдереем до верха. Сразу же крепко закупорьте. Проверьте герметичность емкости, перевернув банку над раковиной верх дном. Дайте остыть банке. Затем уберите в прохладное место — в погреб, подвал, кладовку.
In winter and spring, use canned celery for cooking fish soup, stewing meat, and dressing vegetable salad.
Зимой и весной используйте заготовку из консервированного сельдерея для варки ухи, тушения мяса, заправки овощного салата.