Wash the fruits with soapy water and let them dry. Prepare a baking sheet, cheesecloth, parchment and a wooden box for storing dried melon.
Вымойте плоды мыльным раствором и дайте им просохнуть. Приготовьте противень, марлю, пергамент и деревянный ящичек для хранения вяленой дыни.
Prepare the melon. Cut the fruits in half. Use a tablespoon to remove the core and seeds. Cut the pulp into strips 3 cm thick along with the peel. Then cut off the peel along with the green part underneath.
Подготовьте дыню. Плоды разрежьте пополам. Столовой ложкой удалите сердцевину с семечками. Нарежьте мякоть полосками толщиной 3 см вместе с кожурой. Затем срежьте кожуру вместе с зеленой частью под ней.
Start drying. Take a baking sheet or wire rack and arrange the melon pieces so that there is space between them. Cover the pan with gauze to prevent flies and wasps from landing on the slices. Leave the melon to dry in a well-ventilated area, out of direct sunlight. To ensure that moisture is removed evenly from the melon, turn the pieces every two days. The drying process takes two weeks. The dried melon pieces should turn light yellow or light brown.
Приступайте к вялению. Возьмите противень или решетку и разложите кусочки дыни так, чтобы между ними было расстояние. Накройте форму марлей, чтобы на ломтики не садились мухи и осы. Дыню оставьте вялиться в хорошо проветриваемом помещении, не подвергая ее прямым солнечным лучам.Чтобы влага из дыни удалялась равномерно, переворачивайте кусочки каждые два дня. Процесс сушки занимает две недели. Кусочки вяленой дыни должны стать светло-желтого или светло-коричневого цвета.
Store the finished dried melon. Take a small wooden box and line it with parchment. For better storage, braid the melon slices. Ready dried melon can be stored for up to 12 months.
Уберите готовую вяленую дыню на хранение. Возьмите маленькую деревянную коробку и застелите ее пергаментом. Для лучшего хранения сплетите ломтики дыни в косички. Готовая вяленая дыня может храниться до 12 месяцев.
Serve dried melon with hot aromatic tea. Along with the sweet dried fruit, place nuts on a saucer: cashews, almonds, peanuts.
Вяленую дыню подайте с горячим ароматным чаем. Вместе со сладким сухофруктом насыпьте на блюдце орешки: кешью, миндаль, арахис.