Remove the butter from the refrigerator 30 minutes before cooking. Measure out the required amount of ingredients. Prepare a saucepan with a thick bottom.
Сливочное масло достаньте из холодильника за 30 минут до приготовления. Отмерьте необходимое количество ингредиентов. Подготовьте сотейник с толстым дном.
Pour cocoa and powdered sugar into a saucepan, add sour cream. Place the container on the stove. Turn on low heat. Stir constantly until a homogeneous mass is formed. Add the butter and continue stirring until it is completely melted.
В сотейник всыпьте какао и сахарную пудру, добавьте сметану. Поставьте емкость на плиту. Включите небольшой огонь. Постоянно помешивайте до образования однородной массы. Добавьте сливочное масло и продолжайте помешивать до его полного растворения.
Remove the saucepan from the heat and cool the sour cream frosting to room temperature.
Уберите сотейник с огня и охладите сметанную глазурь до комнатной температуры.
This glaze can be served as a topping for cheesecakes and pancakes in small bowls. Or use cake frosting: pour the frosting over the cake, refrigerate the cake for 2-3 hours, and then serve. The frozen glaze becomes dense and slightly crispy.
Такую глазурь можно подавать в качестве топпинга к сырникам и блинам в небольших пиалах. Или используйте глазурь для торта: залейте глазурью торт, уберите торт в холодильник на 2-3 часа, а затем подавайте. Застывшая глазурь становится плотной и немного хрустящей.