First fill the lentils with cold water. Leave overnight. Peel the vegetables.
Предварительно залейте чечевицу холодной водой. Оставьте на ночь.Овощи очистите.
Cut the onion into small cubes. Cut the carrots into thin strips or use a coarse grater.
Нарежьте лук небольшими кубиками. Морковь нарежьте тонкой соломкой или воспользуйтесь крупной теркой.
Cut the lemon and pepper into two parts.
Разрежьте лимон и перец на две части.
Place the onions and carrots in a saucepan and fry in butter until soft.
Выложите лук и морковь в сотейник и обжарьте до мягкости на сливочном масле.
Add spices to the vegetables and simmer the contents of the saucepan for another 5 minutes.
Добавьте к овощам специи и тушите содержимое сотейника еще 5 минут.
Place the lentils in a saucepan and fill the contents of the saucepan with water.
Выложите в сотейник чечевицу и залейте содержимое сотейника водой.
Add half a lemon and chili pepper to the saucepan. Simmer the soup, covered, for 30 minutes over low heat until the lentils are tender.
Добавьте в сотейник половинку лимона и перец чили. Варите суп под крышкой 30 минут на медленном огне до готовности чечевицы.
Remove the soup from the heat, remove the lemon and pepper and puree the contents of the saucepan using a blender until pureed.
Снимите суп с огня, достаньте лимон и перец и измельчите содержимое сотейника с помощью блендера до состояния пюре.
Garnish the soup with sesame seeds and a mint leaf. There is also the option of serving Turkish puree soup with croutons.
Украсьте суп семенами кунжута и листиком мяты. Также существует вариант подачи турецкого супа-пюре с сухариками.