Sort out the berries (fresh or previously defrosted), rinse and dry them.
Переберите ягоды (свежие или предварительно размороженные), промойте и высушите их.
Place the dried berries in a bowl and mash them with a masher.
Переложите подсохшие ягоды в миску и разомните их толкушкой.
Place the berries on cheesecloth or in a sieve and squeeze out the juice.
Опрокиньте ягоды на марлю или в сито, выжмите из них сок.
Place the pulp in a saucepan, pour water into it, put it on the fire and let it boil. Cook for 3-5 minutes over low heat.
Жмых поместите в кастрюлю, налейте к ним воду, поставьте на огонь и дайте закипеть. Варите 3-5 минут на слабом огне.
Let the broth cool to 50 ℃, add sugar to it, stir until dissolved, then add the prepared berry juice.
Дайте отвару остыть до 50 ℃, добавьте к нему сахар, перемешайте до растворения, затем добавьте подготовленный ягодный сок.
Serve the lingonberry-cranberry juice chilled.
Подавайте бруснично-клюквенный морс охлажденным.
Serve cranberry and lingonberry juice in glass glasses or cups, as in a restaurant: decorate each glass with lemon slices around the edges and enjoy not only the taste, but also the beauty of a bright and healthy drink.
Подавайте морс из клюквы и брусники в стеклянных стаканах или чашках, как в ресторане: украсьте каждый стакан дольками лимона по краям и наслаждайтесь не только вкусом, но и красотой яркого и полезного напитка.