Sort through the lingonberries (fresh or previously defrosted), removing spoiled berries, leaves and other debris, rinse and dry them.
Переберите бруснику (свежую или предварительно размороженную), удалив испорченные ягоды, листву и прочий мусор, промойте и подсушите ее.
Mash the prepared lingonberries to a puree using a wooden pestle.
Разомните подготовленную бруснику до пюреобразного состояния при помощи деревянного пестика.
Squeeze the juice out of the puree using gauze.
Выжмите сок из пюре при помощи марли.
Fill the squeezes with water, put on fire, bring to a boil. It is better to cook the fruit drink on the lowest heat for about 5 minutes.
Отжимки залейте водой, поставьте на огонь, доведите до кипения. Варить морс лучше на самом медленном огне около 5 минут.
Add juice and sugar to the broth when it has cooled by about half: in a warm broth, the vitamins from the juice will not be destroyed, and the sugar will quickly dissolve.
Добавьте в отвар сок и сахар, когда он остынет примерно на половину: в теплом отваре витамины из сока не разрушатся, а сахар быстро растворится.
Serve the fruit drink after cooling it.
Подавайте морс, остудив его.
Serve lingonberry juice in glass cups, placing lemon slices on the edges and garnishing the drink with mint leaves.
Подавайте морс из брусники в стеклянных чашках, надев на их края дольки лимона и украсив напиток листьями мяты.