Cut the pickled cucumbers into strips, tomatoes into thin half rings. Finely chop the salad. Peel the garlic and finely chop or pass through a garlic press. Finely chop the greens. If you use spices in grains, grind them in a mortar.
Соленые огурцы нарежьте соломкой, помидоры – тонкими полукольцами. Салат мелко нашинкуйте. Чеснок очистите и мелко нарежьте или пропустите через чесночный пресс. Зелень мелко нарежьте. Если используете специи в зернах, измельчите их в ступке.
Prepare the marinade and marinate the chicken. Place the chicken thighs in a bowl and sprinkle with seasonings - black pepper, dried garlic and basil and turmeric, pour in the juice of half a lemon and oil. Mix all ingredients and leave to marinate for 30 minutes.
Приготовьте маринад и замаринуйте курицу. Куриные бедра сложите в миску и присыпьте приправами – черным перцем, сушеными чесноком и базиликом и куркумой, влейте сок половины лимона и масло. Перемешайте все ингредиенты и оставьте мариноваться на 30 минут.
Start preparing the sauce. Pour kefir into a bowl, add sour cream and mayonnaise. Season with ground coriander and cumin, add garlic, chopped herbs and salt. Stir the sauce and leave it to steep for 15-20 minutes.
Приступите к приготовлению соуса. В миску налейте кефир, добавьте сметану и майонез. Приправьте молотым кориандром и зирой, добавьте чеснок, нарезанную зелень и посолите. Перемешайте соус и оставьте его настаиваться 15-20 минут.
Heat the coals. Place the chicken on the grill and, turning occasionally, cook the chicken on the grill, drying the crust a little. This will take approximately 10-15 minutes. Let the meat cool slightly and cut it into small pieces.
Раскалите угли. Разложите курицу на решетке и, периодически переворачивая, приготовьте куриное мясо на мангале, немного подсушивая корочку. На это уйдет примерно 10-15 минут. Дайте мясу немного остыть и нарежьте его на небольшие кусочки.
Assemble the shawarma. Lay out the pita bread and brush it with sauce. Add chicken, lettuce, tomatoes and cucumbers, and top with 2-3 tablespoons of sauce. Roll up the shawarma, fold the long edges towards the center and roll the pita bread with filling into a large roll.
Соберите шаурму. Разложите лаваш и смажьте его соусом. Добавьте курицу, салат, помидоры и огурцы, сверху полейте 2-3 ложками соуса. Сверните шаурму, согните длинные края к центру и закрутите лаваш с начинкой в большой ролл.
Brown the shawarma on the grill for 2-3 minutes on both sides, so the pita bread becomes crispy and the filling is soaked in the sauce.
Подрумяньте шаурму на решетке 2-3 минуты с обеих сторон, так лаваш станет хрустящим, а начинка пропитается соусом.
Serve the finished shawarma hot with the remaining sauce.
Готовую шаурму подавайте горячей с оставшимся соусом.