Wash and peel the zucchini, cut into cubes. Cut the tofu into thin slices. Peel the avocado and remove the pit with a tablespoon. Preheat the oven to 180℃.
Помойте и почистите кабачок, нарежьте брусочками. Тофу нарежьте тонкими пластинами. Авокадо очистите и достаньте косточку столовой ложкой. Разогрейте духовку до 180 ℃.
Salt the chopped zucchini and roll in spices (garlic and parsley). Drizzle with olive oil and place in the oven to bake for 20-25 minutes.
Нарезанные кабачки посолите, обваляйте в специях (чеснок и петрушка). Сбрызните оливковым маслом и поставьте в духовку запекаться на 20-25 минут.
Prepare the sauce. Place the sesame seeds in the bowl of a food processor or blender (you can use a mortar and pestle). Grind the seeds for 2-3 minutes to obtain a loose paste. Add 3 tablespoons of oil. Mix everything again for 1-2 minutes, scraping the paste from the sides, until a thick, homogeneous mass forms. Add avocado to a blender with salt, lemon juice and garlic. Add a little water if necessary.
Приготовьте соус. Пересыпьте семена кунжута в чашу кухонного комбайна или блендера (можете воспользоваться ступкой и пестиком). Измельчите семена в течение 2-3 минут до получения рыхлой пасты. Добавьте 3 столовые ложки масла. Снова все перемешайте в течение 1-2 минут, соскабливая пасту со стенок, до образования густой однородной массы. В блендер добавьте авокадо с солью, лимонным соком и чесноком. По необходимости добавьте немного воды.
Fry the tofu. Heat the pan and add the remaining oil. Then reduce the heat to just below medium and fry until golden brown. It will be crispy on top, but the inside will remain tender and soft.
Обжарьте тофу. Разогрейте сковороду и добавьте оставшееся масло. Затем убавьте огонь до чуть ниже среднего и обжарьте до румяной корочки. Сверху он будет хрустящим, а внутри останется нежным и мягким.
Start “assembling” the shawarma. Spread the sauce on a sheet of pita bread, place pieces of tofu, then lettuce leaves and add zucchini on top. For juiciness, add a few more spoons of sauce and carefully roll. Fold the loose edge over the filling, fold in the top and bottom edges, then roll up and press lightly.
Приступите к «сборке» шаурмы. На лист лаваша намажьте соус, выложите кусочки тофу, затем листья салата и сверху добавьте кабачки. Для сочности добавьте еще несколько ложек соуса и аккуратно сверните. Заверните свободный край и положите его на начинку, подверните верхний и нижний края, затем скатайте рулет и слегка надавите.
Heat a dry frying pan and brown the shawarma for 1-2 minutes.
Разогрейте сухую сковороду и подрумяньте шаурму 1-2 минуты.
Cut the shawarma in half and place on a plate. Serve the dish hot.
Разрежьте шаурму пополам и выложите на тарелку. Блюдо подавайте горячим.