Rinse the vegetables. Cut the tomatoes into half rings. Cut the cucumbers into thin strips, finely chop the greens and shred the cabbage. If the cabbage is white, then lightly squeeze it with your hands and add a little salt. This way it will become softer and tastier. Grate the carrots on a fine grater. Peel the garlic and finely chop it or pass it through a garlic press. Rinse fresh chicken breast or fillet. Cut into equal parts, you get 4-5 pieces from one breast.
Овощи промойте. Помидоры нарежьте полукольцами. Тонкой соломкой нарежьте огурцы, мелко нарубите зелень и нашинкуйте капусту. Если капуста белокочанная, то слегка отожмите ее руками, чуть посолив. Таким образом она станет мягче и вкуснее. Морковку натрите на мелкой терке. Чеснок очистите и мелко нарубите или пропустите через чесночный пресс. Промойте свежую куриную грудку или филе. Разрежьте на равные части, с одной грудки получается 4-5 кусков.
Start marinating the chicken. Make a sauce from lemon juice, one tablespoon of oil and spices. Coat the fillet with the prepared sauce and leave the chicken pieces to marinate for 20 minutes.
Приступите к маринованию курицы. Сделайте соус из лимонного сока, одной столовой ложки масла и специй. Обмажьте филе приготовленным соусом и оставьте мариноваться кусочки курицы на 20 минут.
Prepare the sauce. Mix sour cream and mayonnaise, add herbs and pressed garlic. Stir and leave to steep for about 10-15 minutes.
Приготовьте соус. Смешайте сметану и майонез, добавьте зелень и прессованный чеснок. Перемешайте и оставьте настаиваться примерно 10-15 минут.
Fry the chicken. Heat a frying pan with three tablespoons of oil. Fry the marinated chicken for 5-7 minutes. When the chicken is ready, place it on foil and roll it into an envelope. Set aside for a few minutes to make the chicken juicier. When it cools down a bit, cut it into smaller pieces.
Обжарьте курицу. Нагрейте сковороду с тремя столовыми ложками масла. Обжаривайте маринованную курицу 5-7 минут. Когда курица будет готова, выложите ее на фольгу и сверните в конверт. Оставьте на несколько минут в сторону, чтобы курица была сочнее. Когда она немного остынет, нарежьте ее на более мелкие кусочки.
Assemble the shawarma. Grease a sheet of lavash with 2 tablespoons of sauce and add ketchup to taste. Place the meat in the first layer, then cabbage, cucumbers, carrots, tomatoes and for juiciness, add 2 more tablespoons of mayonnaise or sour cream on top.
Соберите шаурму. Лист лаваша смажьте 2 столовыми ложками соуса и добавьте кетчуп по вкусу. Первым слоем выложите мясо, затем капусту, огурцы, морковь, помидоры и для сочности добавьте сверху еще 2 столовые ложки майонеза или сметаны.
Start rolling the shawarma. Cover the filling with the free edge of the pita bread. Fold in the bottom and top edges and roll the shawarma into a roll. Follow the same steps for the remaining filling and pita sheets.
Приступите к сворачиванию шаурмы. Накройте начинку свободным краем лаваша. Подверните нижний и верхний края и закрутите шаурму рулетом. Те же шаги проделайте для оставшейся начинки и листов лаваша.
Fry the shawarma. Heat a dry frying pan (you can use a grill pan), add the shawarma and fry for 1-2 minutes on both sides. When it warms up inside and the pita bread becomes rosy and crispy, remove the shawarma and place it on a plate.
Обжарьте шаурму. Разогрейте сухую сковороду (можно использовать сковороду-гриль), положите шаурму и обжарьте 1-2 минуты с обеих сторон. Когда она прогреется внутри, а лаваш станет румяным и хрустящим, снимите шаурму и выложите на тарелку.
Cut the shawarma in half diagonally to create a “sharp corner”. Serve the sauce separately in a gravy boat.
Шаурму разрежьте пополам по диагонали, чтобы получился «острый угол». Соус подавайте отдельно в соуснице.