In order to prepare Uzbek pilaf, you will need to rinse the rice well several times in advance. The water after it should be clear. Prepare meat and vegetables in advance. Rinse the lamb well and dry it, cut into medium-sized cubes. Wash and peel the vegetables. Cut the carrots into long bars, and the onion into half rings. Leave one onion whole.
Для того, чтобы приготовить узбекский плов, понадобится заранее несколько раз хорошо промыть рис. Вода после него должна быть прозрачной. Заранее подготовьте мясо и овощи. Баранину хорошо промойте и просушите, порежьте кубиками среднего размера. Овощи помойте, почистите. Морковь нарежьте длинными брусками, а лук — полукольцами. Одну луковицу оставьте целой.
Prepare zirvak (vegetable and meat base for pilaf). Pour oil into a cauldron or pan with thick walls and heat it until a light haze appears. Throw in the whole onion and fry it well. Then remove the onion from the oil - it will no longer be needed. In the same oil, fry the chopped onion until dark golden brown. This will take 5-7 minutes. After this, add the meat to the onion and fry for another 3-5 minutes until a crust appears. Add carrots to the onions and meat. Continue simmering for 3 minutes without stirring. After this, mix everything and cook for another 10 minutes. Add spices to the resulting zirvak. Place the cauldron over medium heat and simmer until the carrots soften, 7-10 minutes. Add boiling water and hot pepper. Leave the zirvak to simmer for 60 minutes.
Подготовьте зирвак (овоще-мясную основу для плова). В казан или кастрюлю с толстыми стенками залейте масло и нагрейте его до появления светлой дымки. Целиком закиньте луковицу и хорошо ее зажарьте. Затем уберите луковицу из масла — она больше не понадобится. В этом же масле обжарьте нарезанный лук до темно-золотистого цвета. На это потребуется 5-7 мин. После этого к луку добавьте мясо и жарьте еще 3-5 мин до появления корочки. Засыпьте к луку и мясу морковь. Продолжайте тушить 3 мин, не перемешивая. После этого все смешайте и готовьте еще 10 мин. К получившемуся зирваку добавьте специи. Поставьте казан на средний огонь и тушите до размягчения моркови 7-10 мин. Добавьте кипяток и острый перец. Оставьте зирвак тушиться на 60 мин.
Prepare delicious Uzbek pilaf. Add well-washed rice to the zirvak. Turn the heat to maximum and pour water into the cauldron. The liquid should cover the pilaf by about 3 cm. After the water is absorbed, add the garlic cloves and reduce the heat to medium. Bring the rice to readiness. Cover the cauldron with a lid or plate, reduce the heat to low and continue to simmer real Uzbek pilaf for 30 minutes.
Приготовьте вкусный узбекский плов. Добавьте к зирваку хорошо промытый рис. Поставьте огонь на максимум и влейте в казан воду. Жидкость должна покрывать плов примерно на 3 см. После того, как впитается вода, добавьте головки чеснока и снизьте огонь до среднего. Доведите рис до готовности. Накройте казан крышкой или тарелкой, уменьшите огонь до минимума и продолжайте тушить настоящий узбекский плов в течение 30 мин.
Traditionally, Uzbek pilaf is served on a lyagan dish with bright ornaments. You can decorate it with fresh herbs and barberries.
Традиционно узбекский плов подают на блюде ляган с ярким орнаментом. Украсить его можно свежей зеленью и ягодами барбариса.