Arrange all the ingredients conveniently. Line a baking tray with baking paper. Sift the flour in advance to saturate it with oxygen and make it more airy. Take out a mixer or blender, cookie cutters, and a silicone mat (so that when rolling out the dough, it does not stick).
Расположите удобно все ингредиенты. Застелите противень бумагой для выпекания. Заранее просейте муку, чтобы насытить ее кислородом и сделать более воздушной. Достаньте миксер или блендер, формочки для печенья, силиконовый коврик (чтобы при раскатке теста, оно не прилипало).
Start preparing the dough. Place sour cream in a deep bowl, add sugar. The fattier the sour cream, the less flour you need later. Beat the resulting mixture with a mixer or blender for 2-5 minutes. If bubbles appear while beating, this means you can finish. Add soda.
Приступайте к приготовлению теста. Выложите сметану в глубокую миску, добавьте сахар. Чем жирнее сметана, тем меньше потом нужно муки. Взбейте полученную смесь миксером или блендером в течение 2-5 минут. Если при взбивании появились пузырьки, это означает, что можно заканчивать. Добавьте соду.
Add half the flour and evaluate the consistency of the dough. If the dough sticks too much to your hands, then gradually add the second part.
Добавьте половину муки и оцените консистенцию теста. Если тесто сильно прилипает к рукам, то постепенно добавляйте вторую часть.
Roll out the dough so that the thickness does not exceed 5 mm, and squeeze out the cookies with a glass or molds.
Раскатайте тесто так, чтобы толщина не превышала 5 мм, и выдавите печенье стаканом или формочками.
Place cookies on a baking sheet. Preheat the oven to 180 degrees and place the cookies there. Bake for 10-15 minutes.
Выложите печенье на противень. Разогрейте духовку до 180 градусов и поставьте туда печенье. Выпекайте 10-15 минут.
The top of the cookies can be sprinkled with vanilla sugar or powdered sugar.
Сверху печенье можно посыпать ванильным сахаром или сахарной пудрой.