Prepare all ingredients. Remove the core from the bell pepper. Peel carrots, apples and garlic. Wash the tomatoes and hot peppers and remove their stems. The photographs show an example of preparing a small portion of adjika. Therefore, take as many ingredients as you need, depending on the amount of adjika you want to get.
Подготовьте все ингредиенты. Удалите сердцевину у болгарского перца. Морковь, яблоки и чеснок почистите. Помидоры и острый перец помойте и удалите у них плодоножки. На фотографиях приведен пример приготовления небольшой порции аджики. Поэтому возьмите столько ингредиентов сколько нужно вам, в зависимости от количества аджики, которое вы хотите получить.
Cut the bell and hot peppers into small pieces that will be convenient to grind in a meat grinder.
Порежьте болгарский и острый перцы на небольшие кусочки, которые удобно будет измельчать в мясорубке.
Cut the tomatoes into slices.
Помидоры порежьте дольками.
Remove the seeds from the apples and also cut into slices.
У яблок удалите семечки и также порежьте дольками.
Grind all the vegetables (including apples) through a meat grinder.
Прокрутите все овощи (и яблоки в том числе) через мясорубку.
Pour the vegetable mixture into a saucepan and place on heat. Simmer vegetables over low heat for 1 hour.
Перелейте овощную смесь в кастрюлю и поставьте на огонь. Тушите овощи на медленном огне 1 час.
After this, add vegetable oil, sugar, salt and vinegar to the vegetables. Stir and simmer for another 10 minutes. Adjika is ready.
После этого добавьте в овощи растительное масло, сахар, соль и уксус. Перемешайте и тушите еще 10 минут. Аджика готова.
Pour adjika into jars. Be sure to sterilize the jars. To do this, fill the jar with water so that the water completely covers it. Bring the water to a boil and boil for 15-20 minutes. Carefully remove the jar with tongs and place it on a dry, clean towel to drain off all excess water and dry it. Sterilize the lid in the same way - boil it for 5-10 minutes.
Разлейте аджику по банкам. Обязательно простерилизуйте банки. Для этого залейте банку водой так, чтобы вода полностью ее покрывала. Доведите воду до кипения и кипятите в течении 15-20 минут. Аккуратно достаньте банку щипцами и поставьте на сухое чистое полотенце, чтобы вся лишняя вода стекла и она просохла. Таким же образом простерилизуйте крышку – прокипятите ее в течении 5-10 минут.