Prepare all the necessary ingredients. Rinse pumpkin, zucchini and carrots under running water and dry with a paper towel. Peel the pumpkin and carrots. Peel the onion.
Подготовьте все необходимые ингредиенты. Тыкву, кабачок и морковь промойте под проточной водой и просушите бумажным полотенцем. Тыкву и морковь очистите от кожуры. Лук очистите от шелухи.
Preheat the oven to 100 - 120 ⁰C. Place the jars and lids in the oven without covering the jars with the lids. 0.5 liter jars are sterilized for 10 minutes, and liter jars for 15 minutes. Record the time, and after they have warmed up, turn off the heat and leave the entire contents in the oven until they cool completely.
Духовку разогрейте до 100 - 120 ⁰С. Поставьте банки и крышки в духовой шкаф, не накрывая банки крышками. Банки объемом 0,5 л стерилизуют 10 минут, а литровые - 15 минут. Засеките время, а после того, как они прогреются, выключите нагрев и оставьте все содержимое в духовке до полного остывания.
Cut the peeled pumpkin into large cubes measuring 2 - 2.5 cm.
Очищенную тыкву нарежьте на крупные кубики размером 2 – 2,5 см.
Cut the carrots into strips 3-4 mm in size.
Морковь нарежьте соломкой размером 3-4 мм.
Cut the zucchini into large cubes 2-2.5 cm in size.
Кабачок порежьте на крупные кубики размером 2-2,5 см.
Cut the onion into half rings measuring 3-4 mm.
Лук порежьте на полукольца размером 3-4 мм.
Finely chop the dill.
Мелко порубите укроп.
Place all the chopped vegetables into the pan. Pour water over the vegetables, add sugar and salt, bring to a boil and simmer for 40 minutes.
В кастрюлю выложите все нарезанные овощи. Залейте овощи водой, добавьте сахар и соль, доведите до кипения и тушите 40 минут.
5 minutes before the vegetables are ready, add tomato paste, chopped herbs and vinegar. Mix everything thoroughly.
За 5 минут до готовности овощей положите томатную пасту, нарубленную зелень и уксус. Все тщательно перемешайте.
Pumpkin salad for the winter is ready. Transfer the hot salad into a sterilized jar, close the lid tightly, wrap it in something warm and leave the salad upside down to cool. Store in a cool place.
Салат из тыквы на зиму готов. Переложите горячий салат в стерилизованную банку, крепко закройте крышкой, укутайте чем-нибудь теплым и в перевернутом состоянии поставить салат остывать. Храните в прохладном месте.
Serve the salad as a stand-alone dish or as an addition to various side dishes. When serving, garnish the dish with fresh herbs: dill, parsley, cilantro or basil.
Подавайте салат в качестве самостоятельного блюда или в качестве дополнения к различным гарнирам. При подаче украсьте блюдо свежей зеленью: укропом, петрушкой, кинзой или базиликом.