Wash the physalis berries, sort them, remove the stem and flowers. Wash and dry all leaves and greens. Peel and rinse the garlic, cut into quarters. Prepare jars and lids.
Ягоды физалиса промойте, переберите, удалите плодоножку и цветов. Все листья и зелень промойте и обсушите. Чеснок очистите и промойте, нарежьте на четвертинки. Подготовьте банки и крышки.
Place currant and horseradish leaves, pepper, fresh dill, and chopped garlic on the bottom of the prepared jars.
На дно подготовленных банок уложите листья смородины и хрена, перец, свежий укроп, нарезанный чеснок.
Fill the jars tightly with berries and add sugar and salt (the amount indicated is for two jars together).
Плотно заполните банки ягодами и засыпьте сахаром с солью (количество указанно на две банки вместе).
Boil water in a saucepan and pour it into jars to the top. Let sit for 25 minutes and carefully pour the liquid back into the pan, then return to the boil.
В кастрюле закипятите воду и разлейте ее по банкам до верху. Дайте настояться в течение 25 минут и аккуратно слейте жидкость обратно в кастрюлю, затем вновь закипятите.
Add vinegar to the jars and fill with boiling water again. Roll up the jars with lids, turn them upside down, wrap them tightly and leave until completely cool. Store the cooled jars with pickled physalis in a cool place.
В банки добавьте уксус и залейте вновь кипящей водой. Банки закатайте крышками, переверните вверх дном, плотно укутайте их и оставьте до полного остывания. Остывшие банки с маринованным физалисом уберите на хранение в прохладное место.
Serve the physalis appetizer with boiled or fried potatoes.
Подайте закуску из физалиса к вареному или жареному картофелю.