Peel the onions and carrots, wash them and cut them into small strips. Grate the cucumbers on a coarse grater. Scald the tomato and remove the skin, then cut into small cubes. Cut the ham into small cubes, chicken breast into strips, olives into rings.
Луки морковь очистите, помойте, нарежьте мелкой соломкой. Огурцы натрите на крупной терке. Помидор ошпарьте и снимите кожица, затем нарежьте мелкими кубиками. Ветчину нарежьте мелкими брусочками, куриную грудку соломкой, оливки колечками.
Place the minced meat in a bowl, add salt and pepper, knead and form small balls - meatballs.
Фарш положите в миску, посолите, поперчите, вымесите и сформируйте маленькие шарики – фрикадельки.
Sauté carrots and onions in a frying pan with vegetable oil. Add cucumbers and tomatoes, simmer for 8 minutes.
На сковороде с растительным маслом припустите морковь с луком. Добавьте огурцы и помидор, тушите 8 минут.
Place the meatballs in a pan of boiling salted water, add chopped ham, breast and stewed vegetables from the pan. Season with spices, stir and cook for 10 minutes. At the end of cooking, taste the broth, or add some salt, and add olives to the pan.
Кастрюлю с кипящей подсоленной водой опустите фрикадельки, добавьте нарезанную ветчину, грудку и тушеные овощи со сковороды. Приправьте специями, перемешайте и варите 10 минут. В конце готовки попробуйте бульон, или нужно подсолить, и положите в кастрюлю оливки.
Serve the solyanka in clay plates, garnished with a slice of lemon.
Солянку подавайте в глиняных тарелках, украсив долькой лимона.