Wash the cucumbers and tomatoes and cut them into cubes. Peel the onions and carrots. Cut the onion into half rings and grate the carrots on a coarse grater. Remove the top leaves and stalk from the cabbage, then chop into thin strips.
Огурцы и помидоры помойте и нарежьте кубиками. Лук и морковь очистите. Лук порежьте полукольцами, а морковь натрите на крупную терку. У капусты удалите верхние листья и кочерыжку, затем нашинкуйте тонкой соломкой.
Place the pan on the fire, pour oil and add onions and carrots, fry for 5-8 minutes, stirring. Then add all the remaining vegetables, salt, pepper, sugar, bay leaf and simmer for 40 minutes, stirring frequently.
Поставьте кастрюлю на огонь, налейте масло и положите лук и морковь, поджарьте 5-8 минут помешивая. Затем положите все оставшиеся овощи, посолите, поперчите, положите сахар, лавровый лист и тушите 40 минут, часто перемешивая.
While the hodgepodge is stewing, place the glass jars in a cold oven, turn them on and heat them at 100 ℃ for 10 minutes. Turn off the oven and leave the jars to cool. Place the lids for seaming in a saucepan with water and boil for 1 minute.
Пока солянка тушится, стеклянные банки поставьте в холодную духовку, включите и прогрейте их при 100 ℃ 10 минут. Духовку выключите, а банки оставьте до остывания. Крышки для закатки положите в кастрюльку с водой и прокипятите 1 минуту.
Place the hot hodgepodge into jars and roll up immediately. Wrap the jars for 8 hours, then put them away for storage.
Горячую солянку разложите по банкам, сразу закатайте. Банки укутайте на 8 часов, затем уберите на хранение.
After opening a jar of solyanka in winter, place it in a clay salad bowl, garnish with olives, lemon slices and serve with hot boiled potatoes.
Открыв зимой баночку солянки, выложите ее в глиняный салатник, украсьте маслинами, дольками лимона и подавайте с горячей отварной картошкой.