Ropa Velha or Roupa Velha is a Portuguese dish made from cabbage, fish, eggs and potatoes. The name of the dish is translated from Portuguese as “old clothes”. And for good reason! After all, for its preparation, as a rule, leftover food from the Christmas table is used. Ropa Velha contains Portuguese cabbage - a rather exotic product for Russia. You can replace it with spinach. Instead of cod, you can use any fish to your taste: not only white, but also red.
Ропа Велья, известное как Roupa Velha, – португальское блюдо, которое готовят из капусты, рыбы, яиц и картофеля. Название на португальском означает «старая одежда», и неслучайно: как правило, в его основе лежат leftovers рождественского стола. В рецепте часто применяется португальская капуста, редкий для России ингредиент; её можно заменить шпинатом. Вместо трески можно взять любую понравившуюся рыбу: не обязательно белую, подойдут и красные сорта.
Steps / Шаги:
Pre-boil the potatoes, cod fillet and chicken egg. Peel the potatoes and eggs. Wash and dry the Portuguese lettuce. Peel the garlic cloves.
Предварительно отварите картофель, филе трески и куриное яйцо. Картофель и яйцо очистите. Помойте и просушите португальский салат. Очистите зубчики чеснока.
Cut the boiled potatoes and egg into small cubes. Break the boiled cod fillet into small pieces. If the fish has bones, remove them.
Нарежьте отварной картофель и яйцо мелкими кубиками. Вареное филе трески разберите на мелкие кусочки. Если в рыбе имеются косточки, удалите их.
Tear the Portuguese salad with your hands or cut into small pieces with a knife.
Португальский салат порвите руками либо порежьте на небольшие кусочки ножом.
Melt 50 g of butter in a saucepan or deep frying pan. Add thyme leaves and ground coriander. Squeeze a couple of cloves of garlic. Stir everything and heat for 1 minute so that the spices and garlic open up.
В кастрюле или глубокой сковороде растопите 50 г сливочного масла. Добавьте листья тимьяна и молотый кориандр. Выдавите пару зубчиков чеснока. Перемешайте всё и прогрейте в течение 1 минуты, чтобы специи и чеснок «раскрылись».
Add the Portuguese salad, potatoes, cod and egg to the pan. Add a pinch of salt and black pepper.
Отправьте в кастрюлю португальский салат, картофель, треску и яйцо. Добавьте щепотку соли и черного перца.
Mix everything and heat over low heat for 5 minutes.
Все перемешайте и прогрейте на небольшом огне в течение 5 минут.
Divide the dish among plates and garnish with thyme sprigs. Ready. Bon appetit!
Разложите блюдо по тарелкам и украсьте веточками тимьяна. Готово. Приятного аппетита!