Cut up the fish. Remove the scales and remove the entrails. Cut the carcass into pieces. Remove the gills from the fish's head. Rinse all pieces. Peel the carrots. Wash the celery. Remove the peel from the garlic.
Разделайте рыбу. Снимите чешую, внутренности удалите. Разделайте тушку на куски. Удалите жабры из головы рыбы. Промойте все куски. Морковь очистите. Сельдерей помойте. С чеснока снимите шелуху.
Fill the head, fins, tail and pieces of carp with water. Bring to a boil, reduce heat and simmer the fish broth, skimming off the foam. Cook for about 40 minutes. At the end, add bay leaf and black peppercorns to the broth.
Голову, плавники, хвост и кусочки карпа залейте водой. Доведите до кипения, убавьте огонь и варите бульон из рыбы, снимая пенку. Варите примерно 40 минут. В конце добавьте в бульон лавровый лист и черный перец горошком.
Peel the onion and cut into small cubes. Grate the carrots on a coarse grater. Slice the celery across the stem. Finely chop the garlic.
Лук почистите и нарежьте маленькими брусочками. Морковь натрите на крупной терке. Сельдерей нарежьте поперек стебля. Чеснок мелко порубите.
Place a stick of butter in a hot frying pan and add onions, carrots, celery and garlic. Fry vegetables over medium heat for 10-12 minutes. At the end of frying, add a little flour. Stir.
На раскаленную сковороду выложите кусок сливочного масла и добавьте лук, морковь, сельдерей и чеснок. Обжаривайте овощи на среднем огне 10-12 минут. В конце обжаривания добавьте немного муки. Перемешайте.
Transfer the vegetables to the fish broth and cook for another 20 minutes. Finally, add salt to taste.
Переложите овощи в рыбный бульон и варите еще 20 минут. В конце посолите по вкусу.
Serve Czech Christmas soup with wheat croutons and a sprig of dill.
Подайте чешский рождественский суп с пшеничными сухариками и веточкой укропа.
Add lemon juice to the broth. It goes well with fish dishes.
Добавьте в бульон лимонный сок. Он хорошо сочетается с рыбными блюдами.