Wash the eggplants, remove the stems, peel, cut into slices and soak in salted water for 30 minutes. Wash the tomatoes, remove the stems, pour boiling water over them, and remove the peel. Rinse the rice well and boil until half cooked. Defrost the minced meat in the refrigerator for 4 hours. Peel the onions and garlic. Wash and dry the parsley. Preheat the oven to 180 degrees. Prepare the foil.
Баклажаны помойте, удалите плодоножки, очистите от кожуры, нарежьте на пластины и замочите в подсоленной воде на 30 минут. Помидоры помойте, удалите плодоножки, обдайте кипятком, удалите кожуру. Рис хорошо промойте, отварите до полуготовности. Фарш разморозьте в холодильнике в течение 4 часов. Репчатый лук и чеснок почистите. Петрушку помойте и обсушите. Разогрейте духовку до 180 градусов. Подготовьте фольгу.
Prepare the eggplant and fry it. In half the vegetable oil over medium heat, fry the eggplants for 3 minutes on each side and transfer them to a plate. Finely chop the onion. Pass the garlic through a press. In the remaining vegetable oil, fry the onion and garlic for 5 minutes.
Подготовьте баклажаны и обжарку. На половине растительного масла на среднем огне обжарьте баклажаны по 3 минуты с каждой стороны и переложите их в тарелку. Репчатый лук мелко покрошите. Чеснок пропустите через пресс. На оставшемся растительном масле обжарьте лук и чеснок в течение 5 минут.
Prepare the minced meat. Add minced meat, salt, seasoning to the onion, mix well. Finely chop the tomatoes and add to the minced meat. Stir and simmer for 10 minutes.
Приготовьте фарш. К луку добавьте фарш, соль, приправу, хорошо перемешайте. Помидоры мелко порежьте, добавьте к фаршу. Перемешайте и тушите 10 минут.
Prepare the sauce. Melt the butter in a saucepan and fry the flour for 30 seconds over medium heat. Add hot milk and nutmeg, stirring constantly with a whisk. Bring to a boil.
Приготовьте соус. В сотейнике растопите сливочное масло, обжарьте муку в течение 30 секунд на среднем огне. Добавьте горячее молоко и мускатный орех, постоянно помешивая венчиком. Доведите до кипения.
Form and bake the moussaka. Place half the eggplants in a baking dish, half the rice on top, and half the minced meat. Repeat layers. Pour in the sauce. Grate the cheese and sprinkle it over the moussaka. Cover the pan with foil. Bake at 180 degrees for 30 minutes. Remove the foil and bake for another 10 minutes.
Сформируйте и запеките мусаку. В форму для запекания выложите половину баклажанов, сверху половину риса, половину фарша. Повторите слои. Залейте соусом. Сыр натрите на терке, посыпьте им мусаку. Закройте форму фольгой. Запекайте при температуре 180 градусов в течение 30 минут. Снимите фольгу, запекайте еще 10 минут.
Serve the moussaka with rice and garnish with parsley leaves.
Подавайте мусаку с рисом, украсив порцию листиками петрушки.