Wash the meat and vegetables, dry with paper towels. Peel the onions, cut off the stems of the eggplants, and cut out the place where the stem attaches to the tomatoes. Cut the onion and tomato into small cubes. Cut the beef into pieces of arbitrary size and grind using a meat grinder. Grate the cheese on a medium grater. Prepare a meat grinder, grill pan, and heat-resistant dish.
Мясо и овощи вымойте, обсушите бумажными полотенцами. Репчатый лук почистите, у баклажанов срежьте хвостики, у помидоров вырежьте место крепления плодоножки. Репчатый лук и помидор нарежьте небольшими кубиками. Мясо говядины нарежьте кусочками произвольного размера, измельчите при помощи мясорубки. Сыр натрите на средней терке. Приготовьте мясорубку, сковороду-гриль, жаропрочную форму.
Prepare the eggplants. Cut the eggplants into slices about 0.5 cm thick. Sprinkle with salt and leave for 15-20 minutes. Then wipe with paper towels and brush the slices with oil. Fry in a heated frying pan on both sides for 2-3 minutes.
Подготовьте баклажаны. Баклажаны нарежьте слайсами толщиной около 0,5 см. Присыпьте солью и оставьте на 15-20 минут. Затем протрите бумажными полотенцами, смажьте ломтики маслом. Обжарьте на разогретой сковороде с двух сторон по 2-3 минуты.
Prepare the meat filling. Heat vegetable oil in a frying pan. Fry the onion until golden brown for 4-6 minutes, stirring occasionally. Add the minced meat, mix well, fry over medium heat for 10 minutes, mash the meat pieces during the frying process.
Приготовьте мясную начинку. На сковороде прогрейте растительное масло. Обжарьте лук до румяности в течение 4-6 минут, периодически помешивайте. Добавьте фарш, хорошо перемешайте, обжаривайте на огне выше среднего 10 минут, в процессе обжарки разминайте мясные кусочки.
Finish preparing the filling. Add tomatoes to the minced meat, add wine, reduce the burner power to minimum and simmer for 1 hour. Then add salt and stir.
Завершите приготовление начинки. Положите к фаршу помидоры, добавьте вино, снизьте мощность горелки до минимальной и тушите в течение 1 часа. Затем посолите и помешайте.
Make milk sauce. Pour milk into a saucepan and heat. In a separate container over medium heat, melt the butter, add flour, mix well. Stirring constantly, pour in the milk. Cook until thickened, about 4-5 minutes. Then add salt and nutmeg, cook with constant stirring for another 1-2 minutes.
Займитесь молочным соусом. В сотейник налейте молоко, нагрейте. В отдельной емкости на огне средней мощности растопите сливочное масло, добавьте муку, хорошо перемешайте. Постоянно помешивая, влейте молоко. Варите до загустения примерно 4-5 минут. Затем положите соль и мускатный орех, готовьте при постоянном помешивании еще 1-2 минуты.
Prepare the moussaka. Preheat the oven to 180 degrees. Place half of the eggplants in the pan, spread the meat filling on top, and cover with the remaining eggplants. Coat well with sauce and sprinkle with grated cheese. Send to bake for 40 minutes.
Приготовьте мусаку. Разогрейте духовой шкаф до 180 градусов. В форму выложите половину баклажанов, поверх распределите мясную начинку, сверху накройте оставшимися баклажанами. Хорошо смажьте соусом, присыпьте тертым сыром. Отправьте запекаться на 40 минут.
Cool the eggplant moussaka a little, cut into portions, and serve hot.
Мусаку с баклажанами немного остудите, разрежьте на порционные кусочки, подайте к столу горячей.