Wash the eggplants, cut into slices about 5 mm thick, then add salt and leave for 25-30 minutes. After this, fry the vegetable in a small amount of oil on both sides until golden brown. Wash the tomatoes, core and chop. Repeat the same with sweet peppers. Peel the garlic cloves and carrots, grate them, and wash the eggs. Rinse the onion, peel and cut into cubes. Wash the parsley and chop finely. Also take a frying pan, a saucepan and a baking dish.
Баклажаны промойте, нарежьте кружочками толщиной около 5 мм, после чего посолите и оставьте на 25-30 минут. После этого обжарьте овощ на небольшом количестве масла с обеих сторон до румяности. Помидоры промойте, очистите от сердцевины и нарежьте. То же самое повторите со сладким перцем. Зубчики чеснока и морковь очистите, натрите на терке, яйца промойте. Лук сполосните, очистите и нарежьте кубиками. Петрушку промойте и мелко порубите. Также возьмите сковороду, сотейник и форму для запекания.
Prepare the meat mixture. Pour vegetable oil into a cauldron and heat it up. Then add the onion and fry lightly. Then add chopped bell peppers and carrots and stir. Cover the cauldron with a lid and simmer the vegetables for 5-6 minutes. Add minced meat, mix thoroughly. Cook for another 10 minutes.
Приготовьте мясную смесь. В казан налейте растительное масло, разогрейте. Затем выложите лук, слегка обжарьте. После добавьте нарезанный сладкий перец и морковь, перемешайте. Накройте казан крышкой и тушите овощи 5-6 минут. Добавьте мясной фарш, тщательно перемешайте. Готовьте еще 10 минут.
Finish preparing the meat filling. Add tomatoes, oregano, cinnamon, salt and pepper, as well as chopped garlic and parsley, into the meat mixture. Stir the meat mixture and leave to simmer until the liquid has completely evaporated. Transfer to a separate dish.
Завершите приготовление мясной начинки. Всыпьте в мясную массу помидоры, орегано, корицу, соль и перец, а также измельченный чеснок и петрушку. Мясную смесь перемешайте и оставьте тушиться до полного выпаривания жидкости. Переложите на отдельное блюдо.
Prepare the sauce. Wash the cauldron, put butter in it, melt. Add flour and grind until smooth. Beat in the chicken eggs and mix. Then gradually pour the milk into the sauce, stirring constantly to prevent lumps from forming. Add grated cheese to the ingredients, mix thoroughly until thickened, remove the sauce from the heat and pour into a small container.
Приготовьте соус. Казан помойте, выложите в него сливочное масло, растопите. Всыпьте муку, разотрите до однородной кашицы. Вбейте куриные яйца, перемешайте. Затем постепенно влейте в соус молоко, не переставая помешивать, чтобы не образовывались комочки. Добавьте к ингредиентам тертый сыр, тщательно перемешайте до загустения, снимите соус с огня и перелейте в небольшую емкость.
Assemble the dish. Place half of the fried eggplants on the bottom of the cauldron. Next, distribute the meat filling and arrange the eggplants again. Sprinkle the finished dish generously with grated cheese and pour over the sauce. Place the cauldron on the fire, cover with a lid and simmer for 40 minutes.
Соберите блюдо. На дно казана выложите половину обжаренных баклажанов. Далее распределите мясную начинку и снова разложите баклажаны. Готовое блюдо обильно посыпьте тертым сыром и залейте соусом. Поставьте казан на огонь, накройте крышкой и тушите 40 минут.
Serve the aromatic moussaka in portions. If desired, add a light side dish such as Greek salad or potatoes.
Ароматную мусаку подавайте порционно. По желанию добавьте легкий гарнир — например, греческий салат или картофель.