Rinse the champignons with water and dry thoroughly, since the porous structure of mushrooms tends to absorb excess moisture, which is not needed when baking them in the oven. Squeeze the lemon juice of one lemon. You will need it for marinating fish. Rinse the perch carcass under running water and dry with a napkin.
Шампиньоны промойте водой и тщательно обсушите, поскольку пористая структура грибов имеет свойство впитывать лишнюю влагу, которая не нужна при запекании их в духовке. Выдавите лимонный сок одного лимона. Он потребуется для маринования рыбы. Тушку окуня ополосните под проточной водой и обсушите салфеткой.
Make several transverse cuts into the skin of the perch. Season the fish with salt and pepper to taste. Turn on the oven and preheat it to 200 degrees.
Сделайте несколько поперечных надрезов на коже окуня. Натрите рыбу солью и перцем по вкусу. Включите духовку и разогрейте ее до 200 градусов.
Grease a baking dish with olive oil. Add perch and mushrooms. Pour lemon juice over the fish and leave to soak for ten minutes. Place the dish in the oven until a golden crust appears on the perch. During baking, you can open the oven door slightly so that excess moisture from the mushrooms evaporates, then the champignons will be not only juicy, but also crispy.
Смажьте форму для запекания оливковым маслом. Выложите окуня и шампиньоны. Рыбу полейте лимонным соком и оставьте пропитаться на десять минут. Отправляйте блюдо в духовой шкаф до появления корочки золотистого цвета на окуне. Во время запекания можно приоткрывать дверцу духового шкафа, чтобы испарялась лишняя влага от грибов, тогда шампиньоны будут не только сочными, но и хрустящими.
After half an hour, the perch and champignons are ready.
Через полчаса окунь с шампиньонами готовы.
Serve the dish hot. Bon appetit!
Подавайте блюдо горячим. Приятного аппетита!