Defrost, wash the squid carcasses, wash the tomatoes, peppers. Prepare onions, garlic cloves, the required amount of spices, vegetable oil, and a handful of pitted olives.
Разморозьте, вымойте тушки кальмара, помойте помидоры, перец. Приготовьте лук, зубчики чеснока, необходимое количество специй, растительное масло, горсточку оливок без косточки.
Bake the whole bell pepper in the oven for 15 minutes. Place on a cutting board and let cool slightly.
Болгарский перец запеките целиком в духовке в течение 15 минут. Выложите на разделочную доску и дайте немного остыть.
Peel the pepper, remove the green part and seeds from the inside. Cut into small cubes.
Снимите с перца кожицу, удалите зеленую часть и семена изнутри. Нарежьте небольшими кубиками.
Peel onions and garlic, rinse and dry. Cut the garlic into thin rings and the onion into medium-sized cubes.
Репчатый лук и чеснок очистите от кожуры, сполосните, обсушите. Чеснок нарежьте тонкими колечками, а лук - кубиками среднего размера.
Remove the stems from the tomatoes and place them in boiling water for a minute. Drain the water and remove the skins from the tomatoes. Grind the tomatoes in a blender or grate them until you get a homogeneous mass.
Удалите с помидоров веточки, опустите на минуту в кипяток. Слейте воду и снимите с помидоров кожицу. Помидоры измельчите в блендере или натрите на терке так, чтобы получилась однородная масса.
Prepare the squid: remove the skin and the film underneath, as it will add unnecessary bitterness to the finished dish. Cut the carcasses into small squares.
Подготовьте кальмары: очистите их от кожицы и пленки под ней, так как она придаст ненужную горчинку готовому блюду. Порежьте тушки на небольшие квадратики.
Fry the onion in vegetable oil until golden brown, but try not to overcook.
Обжарьте лук на растительном масле до золотистого цвета, но постарайтесь не пережарить.
Add tomato puree and pepper to the onion and continue to fry for 7-10 minutes.
Добавьте к луку томатное пюре и перец и продолжайте обжаривать в течение 7-10 минут.
Place prepared squid, chopped garlic, spices and salt into the vegetable mixture. Simmer for 5 minutes.
В овощную массу выложите подготовленные кальмары, измельченный чеснок, специи и соль. Тушите в течение 5 минут.
Chop the olives, leave 3-4 pieces whole and a few more to decorate the finished dish. Add chopped and whole olives to the squid. Simmer for another 2 minutes. Whole olives add brightness to the dish.
Порубите оливки, штучки 3-4 оставьте целыми и еще несколько для украшения готового блюда. Добавьте нарезанные и целые оливки к кальмарам. Потушите еще 2 минуты. Целые оливки придадут яркости блюду.
Tomato salsa with squid goes well with rice. Place the rice in an even layer on a serving plate, then place a heaping portion of the squid salsa on top in the center of the dish. Garnish with a sprig of herbs and whole olives.
Томатная сальса с кальмарами хорошо сочетается с рисом. Выложите на порционную тарелку рис ровным слоем, затем сверху в центр блюда горкой выложите порцию сальсы с кальмарами. Украсьте веточкой зелени и целыми оливками.