Wash the mackerel, remove the entrails, cut off the head and tail if desired, and dry with a paper towel. Peel the garlic.
Скумбрию помойте, удалите внутренности, по желанию отрежьте голову и хвост, высушите бумажным полотенцем. Чеснок очистьте от кожуры.
Season the fish with salt and pepper, let it sit for 5-10 minutes while you work on the garlic and herbs.
Рыбу посолите и поперчите, пусть постоит 5-10 минут, пока вы займетесь чесноком и зеленью.
Pour oil into a frying pan, heat and fry the crushed garlic cloves. Press down each clove of garlic with the handle of a knife. Place the fried garlic on a plate; we will need it later.
Налейте в сковороду масло, разогрейте и обжарьте раздавленные зубчики чеснока. Каждый зубчик чеснока придавите рукояткой ножа. Обжаренный чеснок достаньте на тарелку, он нам понадобиться позже.
Place the whole fish in garlic oil and fry for 10-15 minutes, covered, on each side. Place the fish on a paper towel to remove excess fat.
Рыбу выложите в чесночное масло целиком и жарьте по 10-15 минут под крышкой с каждой стороны. Выложите рыбу на бумажное полотенце, чтоб ушел лишний жир.
While the fish is frying, prepare the sauce. Finely chop the dill, add chopped fried garlic, cream and salt. Stir and baste fish before serving.
Пока рыба жарится - приготовьте соус. Мелко нарежьте укроп, добавьте измельченный жареный чеснок, сливки и соль. Перемешайте и поливайте рыбу перед подачей.
Serve the whole mackerel on a large, flat, white plate. Pour the sauce diagonally over it, and around the perimeter of the plate place pieces of bright vegetables, for example, bell peppers, cherry tomatoes, avocado slices. This presentation will lift your spirits and make your meal festive and unusual.
Подавайте скумбрию целиком на большой плоской и белой тарелке. Полейте ее соусом по диагонали, а по периметру тарелки выложите кусочки ярких овощей, например, болгарский перец, помидоры черри, кусочки авокадо. Такая подача поднимет настроение и сделает прием пищи праздничным и необычным.