Peel the apples and pumpkin and cut into large cubes. Finely chop the onion and garlic with a knife. Grate the lemon peel. Wash and gut the mackerel.
Очистите яблоки и тыкву и нарежьте крупным кубиком. Лук и чеснок мелко измельчите ножом. Натрите кожуру лимона на терке. Скумбрию вымойте и выпотрошите.
Pour vegetable oil into a hot frying pan and fry the chopped pieces of pumpkin and apple. Sprinkle with sugar and lemon zest.
На раскаленную сковороду налейте растительное масло и обжарьте нарезанные кусочки тыквы и яблока. Посыпав при этом сахаром и лимонной цедрой.
Prepare the marinade: in a small container, mix soy sauce, juice of half a lemon, tomato sauce and spices. Coat the mackerel with marinade on all sides and grease it inside.
Готовим маринад: в небольшой ёмкости смешайте соевый соус, сок половины лимона, томатный соус и специи. Покройте скумбрию маринадом со всех сторон и смажьте ее внутри.
Place fried pieces of pumpkin and apple on the bottom of the baking dish, sprinkle with finely chopped onion and garlic on top and place mackerel carcasses on them, cut into strips of 3-4 cm, cover with foil and place in an oven preheated to 170° for 30 minutes.
На дно формы для запекания выложите обжаренные кусочки тыквы и яблока, сверху присыпьте мелконарезанным луком и чесноком и на них уложите тушки скумбрии, которые надрежьте на полоски по 3-4 см., накройте фольгой и отправьте в разогретую до 170° духовку на 30 минут.
Serve the baked mackerel, placing it on a wide dish, and next to it, place the vegetables on which it was baked as a side dish.
Подавайте запеченную скумбрию, уложив её на широком блюде, а рядом в виде гарнира расположите овощи на которых она запекалась.