Clean the fish from entrails, films and gills. Rinse thoroughly. Separate the head of garlic into cloves, but do not peel them. Wash the currants, heat the oven.
Рыбу очистите от внутренностей, пленок и жабр. Тщательно промойте. Головку чеснока разберите на зубчики, но не отчищайте. Смородину промойте, Духовку нагрейте.
Line a baking tray with baking paper. Place mackerel carcasses on it.
Противень для запекания застелите бумагой для выпечки. Уложите на него тушки скумбрии.
Place currant sprigs, thyme and a few cloves of garlic inside each carcass. Drizzle oil on top of the fish and sprinkle with salt and pepper. Place the remaining garlic and currants around the mackerel.
Внутрь каждой тушки вложите веточки смородины, тимьяна и несколько зубчиков чеснока. Сверху рыбу сбрызните маслом, посыпьте солью и перцем. Оставшиеся чеснок и смородину выложите вокруг скумбрии.
Bake the fish in the oven at 180 ℃ for about 15 minutes. Serve the dish hot, on a platter, with baked berries.
Запекайте рыбу в духовке при температуре 180 ℃ около 15 минут. Подавайте блюдо горячим, на блюде, с запеченными ягодами.
Serve white wine and grilled vegetables with the fish.
Подайте к рыбе белое вино и овощи гриль.