Wash the chicken, dry it and cut it into pieces. Cut the peeled onion into half rings. Pour boiling water over the tomatoes, remove the skin and cut into cubes. Peel the garlic. Wash and cut the greens. Remove the leaves from the thyme and chop finely. Prepare a pan with a thick non-stick bottom and a mortar.
Курицу помойте, просушите и разделайте на куски. Очищенный лук порежьте полукольцами. Помидоры залейте кипятком, снимите кожицу и порежьте кубиками. Чеснок почистите. Зелень помойте и порежьте. У тимьяна оборвите листочки и мелко нарежьте. Приготовьте кастрюлю с толстым антипригарным дном и ступку.
Place the pan on the stove, heat it up and put the chicken pieces in it and cover with a lid. Simmer over low heat, stirring. After 5 minutes, drain the resulting juice; it will be useful for preparing the dish later. After this, simmer for another 10 minutes.
Кастрюлю поставьте на плиту, разогрейте и положите в нее куски курицы и накройте крышкой. Тушите на небольшом огне, перемешивая. Через 5 минут слейте образовавшийся сок, он пригодится для приготовления блюда в дальнейшем. После этого тушите еще минут 10.
Add onion, butter and cook until onion is translucent. Grind the garlic with salt and all the dry spices in a mortar. Then pour in the juice from the chicken and mix with the spices. Add the tomatoes and the contents of the mortar to the pan, stir and simmer for half an hour under the lid.
Добавьте лук, сливочное масло и готовьте до прозрачности лука. В ступке разотрите чеснок с солью и всеми сухими специями. Затем влейте сок от курицы, перемешайте со специями. Добавьте в кастрюлю помидоры и содержимое ступки, перемешайте и тушите полчаса под крышкой.
Place the herbs, a pinch of thyme and satsebel in the pan. Let simmer covered for a few minutes.
Положите в кастрюлю зелень, щепотку тимьяна и сацебели. Дайте потомиться под крышкой несколько минут.
Place chakhokhbili in the middle of a beautiful dish. Place white rice around. Garnish with basil leaves.
Положите чахохбили на середину красивого блюда. Вокруг выложите белоснежный рис. Украсьте листиками базилика.