Clean the mackerel from the entrails and cut off the heads.
Скумбрию очистите от внутренностей и отрежьте головы.
Prepare the marinade: add sugar, salt and citric acid, as well as black pepper and cardamom to the water and bring everything to a boil. Cool the marinade to room temperature.
Готовим маринад: сахар, соль и лимонную кислоту, а также черный перец и кардамон добавьте в воду и доведите все до кипения. Остудите маринад до комнатной температуры.
Cut the carcass into pieces 1.5 - 2 centimeters thick and place in a container. Pour in the completely cooled marinade, cover with a lid and marinate in the refrigerator for at least 12 hours.
Тушку нарежьте на кусочки толщиной 1.5 – 2 сантиметра и уложите в ёмкость. Залейте полностью остывшим маринадом, накройте крышкой и отправьте мариноваться в холодильник минимум на 12 часов.
Serve the marinated fish with vegetable oil, pickled onions and fragrant Borodino bread.
Подавайте маринованную рыбку полив растительным маслом с маринованным лучком и ароматным бородинским хлебушком.