Finely peel the onion and cut into thin slices. Gut the mackerel thoroughly, wash it, separate the head from the carcass, remove the black films on the belly and divide the fish into several parts.
Лук мелко почистите и порежьте тонкими слайсами. Скумбрию как следует выпотрошите, вымойте, отделите голову от тушки, удалите черные пленки н брюшке и разделите рыбу на несколько частей.
Pour 2 liters of water into a saucepan. Place the fish pieces in water and cook for 10 minutes.
В кастрюлю налить 2 л воды. Положите куски рыбы в воду и варите минут 10.
When the water starts to boil, add spices, bay leaves, onions and simmer over low heat for 40 minutes. Add salt 5 minutes before turning off the heat.
Когда вода начнет кипеть положите туда специи, лавровый лист, лук и варите на медленном огне в течение 40 минут. За 5 минут до выключения огня посолить.
The fish is ready, and you can use the broth to make a delicious fish soup. To do this, remove the fish, add carrots and celery to the hot broth and simmer for another 20 minutes until done. To richen the broth, you can add allspice. The main thing in a good fish soup is that all the vegetables and fish are well cooked.
Рыба готова, а с бульона можно сделать вкусную уху. Для этого рыбу достаньте, а в горячий бульон положите морковь и сельдерей и покипятите еще 20 минут до готовности. Для насыщенности бульона можно добавить душистый перчик. В хорошей ухе главное, чтобы все овощи и рыба были хорошо проваренные.
Serve the cooked mackerel lightly seasoned with lemon juice. For more benefits, make steamed vegetables or celery salad. Baked potatoes, barley, black, red, brown rice are suitable as a side dish.
Подавайте готовую скумбрию, слегка приправленную соком лимона. Для большей пользы сделайте овощи на пару или салат из сельдерея. В качестве гарнира подойдет печеный картофель, перловка, черный, красный, бурый рис.