Squeeze the juice from the lemons. Wash the vegetables and finely chop everything except the lemon with a knife.
Выдавите сок из лимонов. Вымойте овощи и все, кроме лимона, мелко порубите ножом.
Take a large saucepan and add chopped onion, bell pepper, garlic, salt and add sugar and cumin. Lastly, add finely chopped cilantro and tomato paste. Mix everything thoroughly. After this, add finely chopped tomatoes, cover with a lid and leave for half an hour so that the vegetables release their juice.
Возьмите большую кастрюлю и всыпьте в нее нарезанный лук, болгарский перец, чеснок, посолите и добавьте сахар и тмин. В последнюю очередь добавьте мелко нарезанную кинзу и томатную пасту. Все тщательно перемешайте. После этого всыпьте мелко нарезанные помидоры, накройте крышкой и оставьте на пол часа, для того чтобы овощи пустили сок.
Drain the juice from the vegetables from the pan. Prepare the jars: wash and sterilize them. Add two teaspoons of lemon juice to the bottom of each jar and fill the jars with salsa.
Слейте из кастрюли сок, получившийся из овощей. Подготовьте банки: вымойте и простерилизуйте их. В каждую банку на дно налейте две чайные ложки лимонного сока и наполните банки сальсой.
Place the filled jars in a saucepan with water and pasteurize half-liter jars for fifteen minutes, and liter jars for thirty minutes. Remove from pan and seal lids tightly. Turn the jars upside down and cover with a blanket until completely cool.
Поставьте наполненные банки в кастрюлю с водой и пастеризуйте полулитровые банки - пятнадцать минут, а литровые - тридцать минут. Достаньте из кастрюли и плотно закупорьте крышки. Переверните банки горлышком вниз и укутайте одеялом до полного остывания.
Serve the sauce with traditional Mexican dishes such as nachos, tacos and grilled meats.
Подавайте соус с традиционными мексиканскими закусками, такими как начос, такос и мясными блюдами приготовленными на костре.