Peel the onions and garlic and rinse. Crush the garlic with the flat side of the knife, finely chop the onion. Wash the tomatoes, scald with boiling water, remove the skin and finely chop the pulp. Open the can of tuna, drain the liquid, and mash the fish with a fork. Cut the olives in half. Grate Parmesan on a fine grater. Wash the basil and separate it into leaves.
Очистите лук и чеснок от шелухи, ополосните. Чеснок раздавите плоской стороной ножа, лук мелко порежьте. Помидоры помойте, ошпарьте кипятком, снимите с них кожицу и мелко порежьте мякоть. Откройте банку с тунцом, слейте жидкость, рыбу разомните вилкой. Маслины разрежьте пополам. Пармезан натрите на мелкой терке. Базилик помойте и разберите на листочки.
Boil the pasta. Fill a 3-liter saucepan a little more than halfway with water. Place over high heat, bring to a boil, add salt and place the pasta in water. Cook for about 8-9 minutes until al dente. Place the pasta in a colander and let the liquid drain.
Отварите пасту. Кастрюлю объемом 3 л наполните водой чуть больше, чем наполовину. Поставьте на сильный огонь, доведите до кипения, посолите и опустите в воду пасту. Варите около 8-9 минут до состояния аль денте. Откиньте пасту на дуршлаг и дайте стечь жидкости.
Start preparing the sauce. Heat olive oil in a deep frying pan, reserving 1 tbsp. l. oils for serving. Fry the garlic, then remove it from the pan and add the onion. Fry the onion for about 4-5 minutes until it becomes translucent. Add tomatoes, wine, chili pepper, black pepper and sugar. Simmer until the sauce thickens.
Начните готовить соус. Разогрейте в глубокой сковороде оливковое масло, оставив 1 ст. л. масла для подачи. Обжарьте чеснок, затем извлеките его из сковороды и выложите лук. Жарьте лук около 4-5 минут, пока он не станет прозрачным. Добавьте помидоры, вино, перец чили, черный молотый перец и сахар. Тушите, пока соус не загустеет.
Finish cooking. Place tuna pieces, olives and capers into the hot sauce. Mix everything and add salt to taste. Add pasta to sauce, stir and heat for about 2 minutes.
Завершите приготовление. В горячий соус выложите кусочки тунца, маслины и каперсы. Все перемешайте и посолите по вкусу. Переложите в соус пасту, перемешайте и прогрейте около 2 минут.
Drizzle the finished tuna pasta with olive oil, sprinkle with grated Parmesan and garnish with basil leaves.
Полейте готовую пасту с тунцом оливковым маслом, посыпьте тертым пармезаном и украсьте листочками базилика.