Wash the cabbage storage jar with hot water and let dry. Wash the cabbage thoroughly, remove the top leaves and chop. Wash the carrots, peel and grate on a coarse grater. For serving, peel and cut the onions into rings.
Вымойте банку для хранения капусты горячей водой и дайте высохнуть. Помойте тщательно капусту, удалите верхние листья, нашинкуйте. Помойте морковь, очистите и натрите на крупной терке. Репчатый лук для подачи почистите и порежьте кольцами.
Prepare your ingredients. Place the cabbage in a suitable container, add carrots, salt, and black peppercorns. Mash the mixture with your hands until the cabbage releases juice. Add bay leaf and stir.
Подготовьте ингредиенты. Выложите капусту в подходящую емкость, добавьте морковь, соль, перец черный горошком. Промните смесь руками, пока капуста не даст сок. Добавьте лавровый лист и перемешайте.
Prepare sauerkraut. Place the prepared vegetable mixture into clean jars. Tamp down well so that the cabbage is completely covered with juice. Cover the jar with a nylon lid and place in a warm place for two days to ferment. Place a convenient plate under the jar to allow excess juice to drain out. Prick the cabbage once a day to remove any gas bubbles that form.
Приготовьте квашеную капусту. Поместите подготовленную овощную смесь в чистые банки. Хорошенько утрамбуйте, чтобы капуста была полностью покрыта соком. Накройте банку капроновой крышкой и поставьте в теплое место на двое суток для квашения. Поместите под банку удобную тарелку, чтобы вытекал лишний сок. Протыкайте капусту один раз в день для удаления образующихся пузырьков газа.
Serve sauerkraut with carrots, onions and sunflower oil. For long-term storage, place the cabbage in a cool place to prevent it from souring.
Подавайте квашеную капусту с морковью с репчатым луком и подсолнечным маслом. Для длительного хранения поместите капусту в прохладное место, чтобы она не закисла.