Clean the perch fillet from bones and films, remove the scales. Rinse the fish and pat dry with paper towels. Wash the lemon. Preheat the oven to 200°C.
Очистите филе окуня от костей и пленок, удалите чешую. Ополосните рыбу и промокните бумажными полотенцами. Помойте лимон. Разогрейте духовку до 200°С.
Cut several semicircular lemon slices 1-2 mm thick.
Отрежьте несколько полукруглых ломтиков лимона толщиной 1-2 мм.
Place the perch on a cutting board, skin side up. Make several cross cuts in the fish without cutting all the way through. Season the perch with salt and black pepper. Insert a lemon slice into each cut.
Выложите окуня на разделочную доску кожей в вверх. Сделайте в рыбе несколько поперечных надрезов, не разрезая до конца. Натрите окуня солью и черным перцем. В каждый надрез вставьте по ломтику лимона.
In a small bowl, combine mayonnaise, Dijon mustard, herbs de Provence, and a pinch of salt and black pepper.
В небольшой миске смешайте майонез, дижонскую горчицу, прованские травы, щепотку соли и черного перца.
Grease a baking dish with vegetable oil and place the perch in it. Spread mayonnaise-mustard sauce on top of the perch.
Смажьте растительным маслом форму для запекания и выложите в нее окуня. Сверху намажьте окуня майонезно-горчичным соусом.
Place the perch in the oven for 20-30 minutes at 200°C.
Отправьте окуня запекаться в духовку на 20-30 минут при 200°С.
The perch baked in mayonnaise is ready. Bon appetit!
Запеченный в майонезе окунь готов. Приятного аппетита!
Serve the perch with a side dish of your choice, such as rice with vegetables or fluffy mashed potatoes.
Подайте к окуню гарнир по вашему вкусу, например, рис с овощами или воздушное картофельное пюре.