Rinse the rice with cold water until the water runs clear. Then drain the rice into a sieve. Rinse the dill and lime. Clean the salmon steak from any remaining scales, rinse with cold water and pat dry with a paper towel. The backbone does not need to be removed from the steak. Preheat the oven to 200°C.
Промойте рис холодной водой до тех пор, пока вода не станет прозрачной. Затем откиньте рис на сито. Ополосните укроп и лайм. Стейк семги очистите от остатков чешуи, ополосните холодной водой и промокните бумажным полотенцем. Хребет из стейка можно не удалять. Разогрейте духовку до 200°С.
Season the salmon steak with salt and black pepper on both sides. Cut two slices of lime. Drizzle the salmon with lime juice and place the lime slices on top of the steak. Let the steak sit for 5 minutes.
Натрите стейк семги солью и черным перцем с обеих сторон. Отрежьте два ломтика лайма. Сбрызните семгу лаймовым соком и выложите ломтики лайма сверху на стейк. Дайте так стейку полежать 5 минут.
Place washed rice in an even layer on the bottom of the baking dish.
На дно формы для запекания ровным слоем выложите промытый рис.
Place salmon and dill sprigs on top of the rice.
Сверху на рис выложите семгу и веточки укропа.
Pour a glass of water over the rice. Salt the water to taste. Cover the baking dish with a sheet of foil.
Залейте рис стаканом воды. Посолите воду по вкусу. Накройте форму для запекания листом фольги.
Send the dish to bake in the oven for 15-20 minutes. During this time, the rice should be completely cooked and absorb all the water. Remove the foil from the pan and return the dish to the oven for 5 minutes.
Отправьте блюдо запекаться в духовку на 15-20 минут. За это время рис должен полностью приготовиться и впитать в себя всю воду. Снимите фольгу с формы и отправьте блюдо снова в духовку на 5 минут.
Remove the finished dish from the oven. Move the steak to the side and gently stir the rice. Place rice on a plate and top with salmon. Garnish the dish with lettuce leaves. Bon appetit!
Готовое блюдо достаньте из духовки. Сдвиньте стейк в сторону и аккуратно перемешайте рис. Выложите рис на тарелку, сверху — семгу. Украсьте блюдо листьями салата. Приятного аппетита!
Add finely diced vegetables to the rice, such as bell peppers, carrots, onions, and broccoli. This will make the dish brighter and tastier.
Добавьте в рис нарезанные мелкими кубиками овощи, например, болгарский перец, морковь, лук, брокколи. Так блюдо станет ярче и вкуснее.