Rinse the rice several times until the water becomes more or less clear. Place it on a sieve to drain the water. Prepare the remaining ingredients.
Промойте рис несколько раз, пока вода не станет более-менее прозрачной. Откиньте его на сито, чтобы вода стекла. Подготовьте остальные ингредиенты.
First you need to cook the rice. We will prepare it for onigiri in the same way as for sushi. Pour the rice into a small ladle or pan, pour a glass of cold water and put on fire. When the water boils, reduce the heat to low and cover the rice with a lid. Cook rice for 10-12 minutes. When all the water has been absorbed into the rice, remove it from the heat and leave to steam for another 10 minutes.
Сначала необходимо приготовить рис. Для онигири будем готовить его также, как и для суши. Пересыпьте рис в маленький ковшик или кастрюлю, залейте стаканом холодной воды и поставьте на огонь. Когда вода закипит, убавьте огонь до минимума и накройте рис крышкой. Варите рис 10-12 минут. Когда вся вода впитается в рис, снимите его с огня и оставьте еще на 10 минут пропариться.
Prepare the dressing: mix vinegar, salt and sugar. Pour the resulting dressing over the rice and stir. The onigiri rice is ready.
Приготовьте заправку: смешайте уксус, соль и сахар. Полейте рис получившейся заправкой и перемешайте. Рис для онигири готов.
Cut the oyster mushrooms into small cubes.
Нарежьте вешенки небольшими кубиками.
Heat vegetable oil in a frying pan and fry the oyster mushrooms for 5 minutes until tender.
Разогрейте растительное масло в сковороде и обжарьте вешенки в течение 5 минут до готовности.
Pour soy sauce into the pan and stir. Simmer the oyster mushrooms until the soy sauce has completely evaporated. The filling is ready.
Влейте в сковороду соевый соус и перемешайте. Тушите вешенки, пока соевый соус полностью не выпарится. Начинка готова.
Now you can start preparing the onigiri themselves. For convenience, we will use cling film, so the rice will not stick to your hands. Place a little rice (about 70 g) on the film and place a tablespoon of filling on top of the rice.
Теперь можно приступить к приготовлению самих онигири. Для удобства будем использовать пищевую пленку, так рис не будет прилипать к рукам. Выложите на пленку немного риса (примерно 70 г), сверху на рис выложите столовую ложку начинки.
Place another 70 g of rice on top of the filling. Using cling film, press the rice down with your hands, forming a triangle.
Сверху на начинку выложите еще 70 г риса. При помощи пленки утрамбуйте рис руками, формируя треугольник.
Cut half a sheet of nori into 3 equal parts. Wrap the onigiri in pieces of nori.
Разрежьте половинку листа нори на 3 равные части. Оберните онигири в кусочки нори.
If desired, make “faces” on the onigiri using pieces of nori. This decoration will look interesting and funny. Serve onigiri on fresh lettuce leaves. Ready. Bon appetit!
По желанию сделайте на онигири «мордочки» из кусочков нори. Такое украшение будет выглядеть интересно и забавно. Подайте онигири на листьях свежего салата. Готово. Приятного аппетита!