Remove food from the refrigerator in advance to allow it to warm to room temperature. It is best to fry pancakes in a frying pan with a thick bottom, but a regular frying pan will do.
Заранее достаньте продукты из холодильника, чтобы они согрелись до комнатной температуры. Лучше всего оладьи жарить на сковороде с толстым дном, но подойдет и обычная сковорода.
Pour the fermented baked milk into a bowl, add eggs, sugar and salt. Mix everything well with a whisk. Sift the flour directly into the bowl along with the baking soda and knead the dough.
Вылейте ряженку в миску, туда же добавьте яйца, сахар и соль. Хорошо все размешайте венчиком. Просейте муку прямо в миску вместе с содой и замесите тесто.
Let the dough rest under a towel for 20 minutes at room temperature.
Дайте тесту отдохнуть под полотенцем 20 минут при комнатной температуре.
Do not stir the dough under any circumstances. Heat the oil in a frying pan and turn the heat to medium. Take a large spoon of the dough and place it in the pan, fry for about 2 minutes on each side until golden brown.
Ни в коем случае не мешайте тесто. Нагрейте масло на сковороде и сделайте средний огонь. Берите большой ложкой тесто и выкладывайте на сковороду, обжаривайте примерно по 2 минуты с каждой стороны до золотистого цвета.
Place the pancakes on a plate, sprinkle with powdered sugar, and place a bowl of sour cream or jam next to it.
Положите оладьи на тарелку, посыпьте сахарной пудрой, а рядом поставьте пиалу со сметаной или вареньем.