Prepare foil for baking. Preheat the oven to 180-190 C. Wash the sweet potato peel thoroughly, using a brush, and dry it.
Приготовьте фольгу для запекания. Разогрейте духовой шкаф до 180-190 C. Тщательно вымойте, можно с помощью щетки кожуру батата, просушите ее.
Cut the sweet potato lengthwise into 2 equal halves. Wrap each tuber half in foil. Place all the tubers on a baking sheet and bake them in the oven for 50-55 minutes. Then open the foil on top and bake the sweet potato in the oven until fully cooked. The final baking time will depend on the overall dimensions of the sweet potato tubers. After 5-10 minutes, check the sweet potatoes again for doneness.
Разрежьте батат вдоль клубня на 2 равные половинки. Заверните каждую половинку клубня в фольгу. Выложите все клубни на противень и отправьте их запекаться в духовку на 50-55 минут. После раскройте фольгу сверху и допеките батат в духовке до полной готовности. Окончательное время запекания будет зависеть от габаритных размеров клубней батата. Через 5-10 минут проверьте на готовность батат еще раз.
Grate the cheese on a fine grater. Finely chop the sun-dried tomatoes.
На смой мелкой терке натрите сыр.. Порежьте мелко вяленые помидоры.
Remove the sweet potatoes from the oven. Using a spoon, scoop out all the sweet potato pulp, doing this carefully so as not to damage the skin of the tuber. Usually, from a well-baked tuber, the pulp is extracted easily and simply.
Достаньте батат из духовки. Ложкой извлеките всю мякоть батата, делайте это аккуратно, чтобы не повредить кожицу клубня. Обычно у хорошо пропеченного клубня, мякоть извлекается легко и просто.
In a separate container, mix the sweet potato pulp with the sun-dried tomatoes and cheese. Add vegetable oil, salt, pepper, and marjoram to this mass. Stir. Fill the sweet potato peel with the resulting mixture and place it back in the oven.
В отдельной емкости перемешайте мякоть батата с вяленными помидорами и сыром. Добавьте в эту массу растительное масло, соль, перец, майоран. Перемешайте. Полученной массой заполните кожуру батата и отправьте его снова в духовку.
After 10 minutes of baking in the oven, remove the sweet potatoes. Let it cool slightly for 5-7 minutes. Then sprinkle chopped herbs on top and serve. This dish can be eaten warm or cold. But it tastes better when it’s warm, with melted, stretchy cheese.
Через 10 минут запекания в духовке достаньте батат. Дайте ему немного остыть 5-7 минут. Затем посыпьте сверху рубленной зеленью и подавайте к столу. Это блюдо можно кушать в теплом виде и в холодном. Но вкуснее – теплое, с расплавленным тянущимся сыром.
Play with seasonings and sauces. Based on the taste preferences of the guests, you can serve the same dish in different ways: with honey, coconut, nuts, meat, herbs. The combination of sweetish sweet potato flavors with salty avocado is very interesting.
Поиграйте с приправами и соусами. Исходя из вкусовых предпочтений гостей можно одно и то же блюдо подать по-разному: с медом, кокосом, орехами, с мясом, с зеленью. Очень интересно сочетание вкусов сладковатого батата с солоноватым авокадо.