Prepare a 5 liter saucepan and a piece of gauze, folded in four so that you can tie it on top. You will also need a colander and a press.
Подготовьте кастрюлю на 5 литров и кусок марли, сложенной вчетверо, чтобы можно было завязать сверху. Также понадобится дуршлаг и пресс.
Pour kefir into a saucepan and bring it to a boil over low heat. Let it simmer for 5 minutes. The kefir will curdle and the whey will separate. Collect the cottage cheese through cheesecloth, and put the whey in a jar and leave it for a day or two, let it sour. In summer, one day is enough. You can use kefir cottage cheese like regular cottage cheese, it is very tasty, it turns out to be about 250 g.
Налейте кефир в кастрюлю доведите его до кипения на маленьком огне. Пусть покипит 5 минут. Кефир свернется, отделится сыворотка. Соберите через марлю творог, а сыворотку поставьте в банку и оставьте на день или два, пусть закиснет. В летнее время хватит одних суток. Творог из кефира можете использовать, как обычный творог, он очень вкусный, его получается примерно 250 г.
Pour the sour whey into the pan and let it boil. Pour all the milk into it and stir gently over low heat. After 6-7 minutes the mass will float up. Catch the cheese with a slotted spoon or colander into a bowl, add salt; if desired, at this stage you can add dry or fresh herbs or pepper.
Вылейте скисшую сыворотку в кастрюлю и дайте закипеть. Вылейте туда все молоко и аккуратно помешивайте на маленьком огне. Через 6-7 минут масса всплывет вверх. Выловите сыр шумовкой или дуршлагом в миску, присолите, по желанию в этой стадии можно добавить сухую или свежую зелень или перец.
Roll the cheesecloth into a knot and hang over the sink to drain for 30 minutes. Form a wheel of cheese. Place the cheesecloth with cheese in a flat enamel colander with holes, and place it in a flat bowl, placing a bowl underneath so that it does not touch the bottom. Place a flat plate on top and set the press in the form of a liter jar of water and put it in the refrigerator overnight. In the morning, unfold the gauze, take out the cheese and cut it into pieces.
Сверните марлю в узелок и повесьте стекать над раковиной на 30 минут. Сформируйте головку сыра. Поставьте марлю с сыром в плоский эмалированный дуршлаг с дырочками, а его - в плоскую миску, подставив под низ пиалу, чтобы он не прикасался дном. Сверху положите плоскую тарелку и установите пресс в виде литровой банки с водой и уберите в холодильник на ночь. Утром разверните марлю, достаньте сыр нарежьте его кусочками.
Cut the cheese into large pieces, place it on a plate, place a bowl of honey next to it, add nuts and dried fruits.
Нарежьте сыр крупными кусочками, разложите на тарелке, поставьте рядом пиалу с медом, положите орешки и сухофрукты.