Prick the chicken with toothpicks. Add salt to the water at the rate of 60 g of salt per 1 liter of water. Place the chicken in water and leave for 4-5 hours.
Курицу наколите зубочистками. В воду добавьте соль, из расчета 60 г соли на 1 л воды. Поместите курицу в воду и оставьте на 4-5 часов.
Remove the chicken from the saline solution, pat dry, and rub the inside with salt. Use your fingers to gently separate the skin from the meat and brush the meat with vegetable oil and herbs. Secure the legs with a toothpick.
Достаньте курицу из солевого раствора, обсушите, внутри натрите солью. Пальцами аккуратно слегка отделите кожу от мяса, смажьте мясо растительным маслом с травами. Зафиксируйте ножки зубочисткой.
Cut the potatoes in half, place cut side up in a heat-resistant dish, sprinkle with vegetable oil and herbs, and add salt.
Картофель разрежьте пополам, выложите срезом вверх в жаропрочную форму, сбрызните растительным маслом с травами, посолите.
Place the chicken in the pan with the potatoes. Place in the oven at 150°C for 40 minutes, then increase the temperature to 190-200°C and bake for another 30-35 minutes.
В форму с картофелем выложите курицу. Поставьте в духовку на 150 °С на 40 минут, затем повысьте температуру до 190-200 °С и запекайте еще 30-35 минут.