Wash the vegetables and dry with paper towels. Scald the cherry tomatoes with boiling water and remove the skin. Peel the onions, remove the seeds from the bell peppers, remove the stem and internal membranes. Cut all vegetables, except cherry tomatoes, into cubes. Open the jars of capers and olives and drain the liquid. Cut the olives as desired. Grate the mozzarella. Peel the garlic and chop it. Wash the basil, dry it, separate the leaves from the stems. Prepare a baking sheet and lasagne pan.
Овощи вымойте, обсушите бумажными полотенцами. Черри ошпарьте кипятком, снимите кожицу. Репчатый лук почистите, болгарский перец очистите от семян, удалите плодоножку и внутренние мембраны. Все овощи, кроме черри, нарежьте кубиками. Откройте баночки с каперсами и маслинами, слейте жидкость. Маслины нарежьте произвольно. Моцареллу натрите на терке. Чеснок очистите от шелухи, измельчите. Базилик вымойте, обсушите, отделите листики от стеблей. Приготовьте противень и форму для лазаньи.
Prepare eggplants and zucchini. Combine the chopped vegetables with salt, place in a colander, cover with a plate and place a weight on top. Let sit for 1 hour, then drain and dry the vegetable cubes on paper towels.
Подготовьте баклажаны и кабачки. Измельченные овощи соедините с солью, выложите на дуршлаг, накройте тарелкой и поставьте сверху груз. Оставьте на 1 час, затем отожмите и обсушите кубики овощей на бумажных полотенцах.
Prepare the vegetable filling. Preheat oven to 240 degrees. Place cherry tomatoes, eggplants, zucchini, bell peppers and onions on a baking sheet. Add basil and drizzle with oil. Sprinkle with chopped garlic, salt, pepper, stir. Place in the oven for 30-40 minutes, then add the olives and capers. Divide the filling into 3 parts.
Приготовьте овощную начинку. Разогрейте духовку до 240 градусов. На противне разложите черри, баклажаны, кабачки, болгарский перец и лук. Положите базилик, сбрызните маслом. Присыпьте измельченным чесноком, солью, перцем, перемешайте. Отправьте в духовку на 30-40 минут, затем добавьте маслины и каперсы. Начинку разделите на 3 части.
While the vegetables are roasting, prepare the sauce. Combine flour and melted butter in a saucepan, pour in milk, add bay leaf, nutmeg, salt and ground black pepper. Cook until thickened over medium heat with constant stirring. Then reduce heat and cook for 2 minutes. Add 3 tbsp. parmesan and stir. Divide the sauce into 4 parts.
Пока запекаются овощи, приготовьте соус. Соедините в кастрюле муку и растопленное сливочное масло, влейте молоко, добавьте лавровый лист, мускатный орех, соль и черный молотый перец. Варите до загустения на огне средней мощности при постоянном помешивании. Затем убавьте огонь и варите 2 минуты. Всыпьте 3 ст.л. пармезана и перемешайте. Разделите соус на 4 части.
Form lasagna and bake it. Pour some of the sauce into the mold, distribute some of the filling. Sprinkle 1/3 of the volume with mozzarella, cover with lasagna sheets. Repeat the procedure until you run out of ingredients; the top layer should be sauce. Sprinkle with the remaining Parmesan and place in an oven preheated to 180 degrees for 25-30 minutes.
Сформируйте лазанью и запеките ее. В форму влейте часть соуса, распределите часть начинки. Присыпьте 1/3 объема моцареллы, накройте листами лазаньи. Повторяйте процедуру до окончания продуктов, верхним слоем должен быть соус. Присыпьте оставшимся пармезаном и отправьте в разогретый до 180 градусов духовой шкаф на 25-30 минут.
Lasagna with mozzarella is a self-sufficient and satisfying dish. A glass of "Borjomi" will help to emphasize its advantages.
Лазанья с моцарелой — самодостаточное и сытное блюдо. Подчеркнуть его достоинства поможет стакан "Боржоми".