Wash the eggplants, cut into thin slices lengthwise, add plenty of salt and leave for 30 minutes at room temperature. After this, rinse the vegetable, dry it and fry it on both sides. Wash the tomatoes, peel them, remove the seeds and chop finely. Grate hard cheese and feta cheese. Wash the parsley, dry it and chop it finely, and also wash the chicken eggs. Rinse the onions, peel and cut into small cubes. Separate the yolks from the whites. Also prepare a frying pan and baking dish.
Баклажаны промойте, нарежьте тонкими пластинами вдоль, обильно посолите и оставьте на 30 минут при комнатной температуре. После этого овощ промойте, просушите и обжарьте с обеих сторон. Помидоры промойте, очистите от кожицы, удалите семена и мелко нарежьте. Твердый сыр и сыр фета натрите на терке. Петрушку промойте, просушите и мелко порубите, куриные яйца также промойте. Репчатый лук сполосните, очистите и нарежьте небольшими кубиками. Отделите желтки от белков. Также подготовьте сковороду и форму для запекания.
Prepare the filling. Pour olive oil into the frying pan and wait for it to heat up. Add onions and fry until golden brown. After this, mix the onion with the minced meat. Fry the ingredients for 30 minutes.
Приготовьте начинку. На сковороду налейте оливковое масло, дождитесь, когда оно разогреется. Выложите репчатый лук, обжарьте до золотистого цвета. После этого смешайте лук с фаршем. Обжаривайте ингредиенты 30 минут.
Finish preparing the filling. Add tomatoes, tomato paste and water to the minced meat in the pan. Simmer the filling for another 10-15 minutes. Season the mixture with ground anise, salt and pepper to taste, stir and remove from heat.
Завершите приготовление начинки. Добавьте в сковороду к фаршу помидоры, томатную пасту и воду. Тушите начинку еще 10-15 минут. Приправьте смесь молотым анисом, солью и перцем по вкусу, перемешайте и снимите с огня.
Prepare the sauce. In a frying pan, stir the melted butter and flour until smooth. Fry for 2-3 minutes over low heat. Then, stirring the sauce constantly, pour in the milk. Boil for another 2-3 minutes. Finally, season with nutmeg and stir in the grated hard cheese. Remove the mixture from the heat and cool. Then add the yolks to the sauce and mix thoroughly.
Приготовьте соус. В сковороде перемешайте до однородности растопленное сливочное масло с мукой. Обжаривайте 2-3 минуты на маленьком огне. Затем, постоянно помешивая соус, влейте молоко. Проварите еще 2-3 минуты. В конце приправьте мускатным орехом и вмешайте тертый твердый сыр. Снимите смесь с огня, остудите. Затем добавьте в соус желтки и тщательно перемешайте.
Prepare the moussaka. Turn on the oven to warm up to 180 degrees. Meanwhile, sprinkle breadcrumbs onto the bottom of the pan. Then lay out some of the eggplants and the filling of minced meat and vegetables. Sprinkle feta on top of the dish. Cover with remaining eggplant and sprinkle with breadcrumbs. Finally, pour the milk sauce over the dish. Place the moussaka in the oven for 30 minutes.
Приготовьте мусаку. Духовку включите разогреваться до 180 градусов. В это время на дно формы насыпьте панировочные сухари. Затем выложите часть баклажанов и начинку из фарша и овощей. Сверху посыпьте блюдо фетой. Покройте оставшимися баклажанами, посыпьте панировочными сухарями. В конце залейте блюдо молочным соусом. Отправьте мусаку выпекаться в духовку на 30 минут.
Wait for the moussaka to cool slightly, then serve it, cutting it into portions. To make the dish look more beautiful, garnish it with parsley leaves.
Дождитесь, когда мусака слегка остынет, после чего подайте ее к столу, разрезав на порционные кусочки. А чтобы блюдо смотрелось красивее, украсьте его листьями петрушки.