Wash and clean the fish from the entrails, spine and fins. Peel the garlic and onion. Wash the carrots and lemon thoroughly and peel them.
Помойте и очистите рыбу от внутренностей, хребта и плавников. Чеснок и лук очистите от шелухи. Морковь и лимон хорошенько помойте, очистите от кожуры.
Rub the cleaned fish outside and inside with salt, trying not to leave a single free area, sprinkle with spices, put a bay leaf inside and let stand for a while.
Очищенную рыбу натрите снаружи и изнутри солью, стараясь не оставить ни одного свободного участка, присыпьте специями, вложите внутрь лавровый лист и дайте немного постоять.
While the fish is salting, cut the carrots into slices and the onion into half rings. Cut each clove of garlic in half crosswise. Cut half a lemon into not too thin slices.
Пока рыба просаливается, нарежьте морковь кружочками, а лук полукольцами. Каждый зубчик чеснока разрежьте пополам поперек. Половину лимона нарежьте не слишком тонкими слайсами.
Prepare the marinade for the fish. To do this, mix wine, vegetable oil and the juice of half a lemon. Place the fish in a baking dish and cover with vegetables on all sides. Pour the resulting dressing over everything.
Приготовьте маринад для рыбы. Для этого смешайте вино, растительное масло и сок половины лимона. Рыбу выложите в форму для запекания и обложите со всех сторон овощами. Сверху полейте все получившейся заправкой.
Place the dish with the fish in an oven preheated to 180℃ and bake for about 15 minutes. After a quarter of an hour, remove the mackerel from the oven, pour over the juice that has come out of it and put it back for another 20 minutes.
Поставьте форму с рыбой в предварительно разогретую до 180℃ духовку и запекайте около 15 минут. Через четверть часа достаньте скумбрию из духовки, полейте выделившимся из нее соком и поставьте назад еще на 20 минут.
Serve the finished fish whole on portioned plates along with the vegetables with which it was baked. Boiled potatoes with dill are also perfect for this dish. Additionally, you can serve the mackerel with bread, which will make it easier to eat the sauce.
Подавайте готовую рыбу целиком на порционных тарелках вместе с овощами, с которыми она запекалась. К такому блюду также отлично подойдет отварной картофель с укропом. Дополнительно можно подать к скумбрии хлеб, которым будет удобнее есть соус.